"Австрійський вишкіл для луганського оркестру"

Олена ОСОБОВА
3 березня 2016

Диригент з Австрії П’єр Піхлер уже другий представник віденської школи, який працює з Луганським академічним симфонічним оркестром на радість місцевим меломанам. 38-річний гість Сєверодонецька з перших хвилин інтерв’ю підкреслив, що задум концерту виник під час спілкування з відомим земляком і колегою Куртом Шмідом,  який понад десять років тому став художнім керівником і почесним диригентом оркестру Луганської обласної філармонії.

Торік маестро Шмід відвідав уже в Сєверодонецьку музикантів, які поодинці й групами таємними стежками, з інструментами і без них вибралися в Україну із самопроголошеної «ЛНР». Тобто з тими, хто вважав за краще стати тимчасовими переселенцями заради збереження своїх ідеалів і музики. Разом вони відтворили оркестр. У травні відновили творчі зв’язки зі світовими знаменитостями в царині музики. І ось новий концерт і новий рівень виконавської майстерності — з диригентом, який в енергійній манері, поки що незнайомій луганському слухачеві, веде програму. «Я приїхав до Сєверодонецька, бо Курт Шмід мене запросив. Він дуже хотів, щоб я попрацював з цим оркестром, — пояснює П’єр Піхлер. — Програма спрямована передусім на розвиток оркестру. Якщо раніше він грав дещо легшу музику, то ця програма досить складна. Оркестр розвивається».

Про самого П’єра Піхлера відомо, що це багатогранний диригент. До його репертуару входять твори віденських класиків, романтиків, Йоганна Штрауса, а також сучасних композиторів. П’єр Піхлер здійснив численні концертні турне різними містами Європи, Японії, Північної та Південної Америки.

П’єр Піхлер уперше відвідав схід України. Фото Михайла БУБЛИКА

Його також часто запрошують не лише як соліста і камерного музиканта, а й як першого кларнетиста. Так, з 2003-го по 2008 рік він обіймав посаду першого кларнетиста в Опері Граца під керівництвом головного диригента Філіпа Йордана, який зацікавив і надихнув його почати кар’єру диригента. В останні роки він успішно диригував з різними оркестрами в Німеччині, Сербії, Румунії, Японiї та багатьох інших країнах свiту.

Можливо, навчання в сучасних маестро допоможе Луганському академічному симфонічному оркестру з часом вирушити у велике концертне турне світом? Принаймні вже другому диригенту з Австрії до вподоби працювати з луганськими музикантами.

«І якщо оркестру сподобається працювати зі мною, я продовжу цю роботу із задоволенням, — підкреслює П’єр Піхлер. — Можу сказати, що задоволений роботою музикантів».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua