"Автоматичне відшкодування ПДВ спрацювало"

Вадим ВИГОВСЬКИЙ
17 сiчня 2012

ЦІНА ПИТАННЯ. Протягом минулого року в Україні стрімко збільшувалася кількість підприємств, які отримали право на автоматичне відшкодування податку на додану вартість. У Державній податковій службі стверджують, що вітчизняні бізнесмени перебудовують свою роботу відповідно до критеріїв, визначених Податковим кодексом.

На підтвердження сказаному наводять таку статистику: в п’ять разів зменшилося число платників ПДВ, які мають розбіжності між власним податковим кредитом та податковими зобов’язаннями своїх контрагентів. Якщо у січні 2011 р. таких платників було 1753, то наприкінці року – лише 301.

І це ще не все. Знизилася питома вага експортних операцій за нульовою ставкою. Згідно із законом для автоматичного відшкодування ПДВ треба, аби такі операції в зовнішньоекономічній діяльності підприємства не перевищували 40%. За наявними даними, до належного рівня дійшла третина претендентів на автоматичну компенсацію. На початку 2011 року цьому критерію не відповідали 390 підприємств, наприкінці – 257.

Вдвічі зменшилася і кількість платників, яким право на «автомат» заважали отримати податкові борги. Упродовж року з 211-ти таких підприємств залишилося 112. У податковій переконані, що вітчизняні бізнесмени встигли оцінити переваги цього механізму та дедалі більше виявляють інтерес до нього. Загалом з часу набуття чинності Податковим кодексом в автоматичному режимі відшкодовано майже 14 млрд грн 297 підприємствам, серед яких представники з усіх областей України.

Наразі ще немає остаточних цифр щодо бюджетного відшкодування за 2011 рік. За прогнозами податкової, ця сума становитиме 39 407 млн грн, з яких на 01.12.2011 р. було вже відшкодовано 39 434 млн, тобто за 11 місяців річний плановий показник перевиконано на 27 млн грн. За грудень має бути ще приблизно 3 344 млн грн.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua