"Автомобіль, який самостійно гальмує: це не фантастика"

27 жовтня 2011

ЧУДО ТЕХНІКИ. Уявіть: на повній швидкості ви їдете пологим шляхом, аж раптом дорогу вам перетинає пішохід. Ви знаєте, що повинні натиснути на гальма, аби уникнути аварії, але ж ноги не реагують так само швидко, як ваш мозок. І от – аварія. На щастя, тут – лише її симуляція.

Але в майбутньому автомобіль буде здатний читати ваші думки. Він сприйматиме те, що відбувається у вашому мозку, і гальмуватиме сам собою. Це не фантастика. Дослідники з Берлінського технологічного інституту проводять експеримент, під час яких водій має на голові каску з датчиками електроенцефалографа.

Вчені кажуть, що вони змогли ідентифікувати мозкові хвилі, які відповідали бажанню водія натиснути на педаль гальма. Проте навіть їх здивувало, наскільки сильними і регулярними були ці мозкові сигнали.

Мозок вказує на необхідність гальмувати в середньому на 13 сотих секунди швидше, ніж нога робить відповідну дію. Під час руху зі швидкістю 100 км на годину це може означати три з половиною метри гальмівного шляху, тобто просту подряпину замість серйозного ушкодження для збитого пішохода.

Проте слід розв‘язати ще кілька питань: адже встановлення електродів на голові займає чимало часу, крім того, іноді мозок водія надсилає гальмівні сигнали в аварійній ситуації, але згодом плани можуть змінитися – якщо змінюється ситуація. Тож дослідження тривають.

Copyright © 2011 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua