"Багато п'єш води – загрожуєш своєму життю"

14 вересня 2012

ВОДНИЙ БАЛАНС. Зовсім недавно фахівці з Австралії намагалися змусити нас замислитися – чи варто сліпо слідувати сумнівним рекомендаціям про необхідність вживання великої кількості води. До їх доводів свої аргументи вирішили додати експерти галузі спортивної медицини.

Вивчаючи стан здоров’я спортсменів і аналізуючи причини смертей серед атлетів, фахівці Міжнародної Асоціації спортивних лікарів прийшли до висновку, що надлишок рідини в організмі не менш небезпечний, ніж зневоднення.

У їхній заяві йдеться про те, що надмірна гідратація – може призвести до смерті, оскільки при надлишку рідини клітини «розбухають» і перестають функціонувати. Причому, стосується це всіх клітин людського організму – у тому числі, клітин головного мозку!

Самим нешкідливим наслідком надлишку рідини в організмі може стати вимивання корисних мікро і макроелементів – в першу чергу, натрію і кальцію. У гіршому випадку – кома і смерть.

Якщо у випадку в австралійським професором з Мельбурна йшлося виключно про воду, то в новій доповіді, приділено увагу й іншим видам рідини. Зокрема, вчені в черговий раз підкреслили небезпеку вживання дієтичних і спортивних напоїв, енергетиків і «газувань». На їхню думку, ці напої становлять особливу загрозу в плані змісту різних хімічних елементів, що впливають на роботу серцево-судинної системи, що викликають підвищення рівня цукру в крові, руйнують зубну емаль і ушкоджують слизові оболонки організму.

Звичайно, фахівці не закликають відмовлятися від води та інших рідин – вони необхідні. Питання в дотриманні рідинного балансу – тільки помірне вживання необхідної кількості рідини може бути і корисним і безпечним.

NEWS ONE



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua