"Банда «родинного» масштабу"

Євген ЛОГАНОВ
18 червня 2016

Результатом спецоперації, яку провели фахівці Головуправління Нацполіції в Запорізькій області спільно з працівниками СБУ, стало затримання групи осіб, на рахунку яких розбійні напади на банківські установи, ювелірні салони, ломбарди, магазини. Протягом кількох місяців співробітники кримінальної поліції, інших оперативних служб та слідчого управління ГУНП у Запорізькій області спільно з працівниками СБУ проводили оперативне документування озброєної злочинної групи, яка впродовж кількох останніх років скоїла чимало особливо тяжких злочинів, серед яких розбійні напади.

Як прокоментував подію тимчасовий виконувач обов’язків начальника ГУНП у Запорізькій області генерал поліції третього рангу Віктор Ольховський, зловмисники ретельно готували кожний злочин, вивчаючи підходи до об’єкта, графік роботи, аналізуючи кількість відвідувачів у конкретний час тощо. Ролі у банді було чітко визначено. Зловмисники мали чимало зброї. Використовували злодії й форму співробітників правоохоронних органів, намагаючись ввести в оману людей, які перебували на місці скоєння злочинів. 18 травня приблизно о 14.30 група скоїла свій останній напад на ювелірний магазин по вулиці Жуковського в Запоріжжі. Під час спецоперації затримано шість безпосередніх учасників цієї банди. Дії правоохоронців були блискавичними, тож зловмисники не чинили опору.

Зловмисникам інкримінують кілька статей Кримінального кодексу України. Загалом їхню діяльність кваліфіковано як бандитизм. Такі злочини карають позбавленням волі до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна. Триває досудове розслідування.

Під час затримання бандити не чинили опору, попри наявність у них зброї. Фото з сайту odvesti.com

Бандитському угрупованню вже інкриміновано п’ять злочинних епізодів та оголошено підозру в скоєнні стількох само розбійних нападів. Досудове розслідування віднайшло докази того, що ця злочинна група від листопада 2015 року вчинила кілька розбійних нападів і особливо тяжких злочинів на території Запоріжжя. Організатором банди був 28-річний запоріжець, який залучив до неї своїх родичів і знайомих, створивши таким чином стійку, згуртовану і добре озброєну злочинну групу.

Шістьох активних членів бандитського угруповання затримали під час ювелірно проведеної працівниками ГУ Національної поліції в Запорізькій області та СБУ спецоперації. Завдяки професійним діям правоохоронців злодії не змогли чинити опір, попри велику кількість зброї армійського зразка.

Загалом під час обшуків у зловмисників вилучено чотири автомати Калашникова, три бойові пістолети й пістолет травматичної дії, гранату «Ф-1», чотири спеціальні жилети з написом «СБУ», п’ять «балаклав», а також сорок піддонів із золотими виробами, награбованими під час останнього нападу. За місцем проживання членів групи також вилучено велику кількість золотих виробів, зброю та боєприпаси.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua