"Банки більше не проблема"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
3 серпня 2012

ЖИТЛО. Відтепер забудовникам, які зводять нові квадратні метри за соціальним проектом «Доступне житло», не доведеться проходити акредитацію в банках. Саме цю проблему як головну перешкоду у видачі здешевлених іпотечних кредитів озвучили рівняни міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку під час наради, що пройшла у Рівному за участю керівників чотирьох областей.

Офіційний Київ відреагував доволі оперативно. Учасниками державної програми автоматично стають ті будівельні фірми, надійність і порядність яких перевірила міжвідомча комісія при Мінрегіонбуді — без жодних банківських акредитацій.

— Таке погодження в Мінрегіонбуді вже пройшло 11 забудовників області, які нині пропонують нашим землякам 400 квартир на первинному ринку, — каже заступник голови Рівненської облдержадміністрації Володимир Новак. — Кредити на їх придбання під три відсотки річних видають в Ощадбанку та Укргазбанку. 13 відсотків на рахунок позичальника відразу переказує держава, тож іпотека стала доступнішою. Перший кредит терміном на 15 років уже отримали позичальники. На черзі — понад дві сотні претендентів, які пройшли необхідні погодження. Загалом в область із Держбюджету надійшло понад 25 мільйонів гривень на програму «Доступне житло», тобто, маємо можливість здешевити понад 1,5 тисячі позик.

Гроші є, тож новосілля не забариться. Фото Володимира ЗАЇКИ

Нині в області пропонують квартири у 8 будинках обласного центру, що увійшли до програми «Доступне житло», а також у Кузнецовську, Костополі та Дубровиці. Наступним етапом стане будівництво мікрорайонів за типовими проектами економного у використанні житла, під які уже зарезервували майже 40 гектарів землі. Оскільки видатки на «Доступне житло» тепер захищені бюджетною статтею (відповідний законопроект ухвалила ВР), це додає впевненості її учасникам. А фахові консультації всі претенденти можуть отримати у «єдиному вікні», що працює в обласній державній адміністрації.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua