БЕЗПЕКА СВІТУ. Вивезення високозбагаченого урану Україною є важливим кроком для прогресу в подоланні сучасних викликів глобальній безпеці, вважає президент США Барак Обама. Про це він заявив у Сеулі під час свого виступу на прес-конференції, текст якого поширено Білим домом, передає Укрінформ.

«Фактично щойно ми побачили ще один важливий крок уперед. Ми дізналися, що Україна завершила вивезення високозбагаченого урану зі своєї території. Це є виконанням зобов’язань, які Україна взяла на себе під час нашого останнього саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні. І я вважаю, що це попередньо демонструє той прогрес, який ми побачимо протягом найближчих двох днів у розв’язанні однієї з найнагальніших проблем глобальної безпеки — безпеки ядерної зброї в світі і запобігання ядерному тероризму», — зазначив глава Білого дому.

Ця заява прозвучала напередодні Саміту з питань ядерної безпеки у Сеулі, в роботі якого бере участь Президент Віктор Янукович.

Під час роботи представницького заходу він поінформує світову спільноту про повне виконання Україною зобов’язань позбутися до 2012 року запасів високозбагаченого урану, які наша держава взяла на себе під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у квітні 2010 року.

А на нинішній саміт запрошені глави держав та урядів, високопосадовці з 53 країн світу, представники ООН, Європейського Союзу, МАГАТЕ та Інтерполу. Тож у рамках візиту заплановано низку двосторонніх зустрічей Президента України, в тому числі — з керівництвом Республіки Корея, з Генеральним секретарем ООН, главами делегацій інших країн та міжнародних організацій, зокрема США та ЄС. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»