"Бельгійський технічний «похід» на схід"

Олена ОСОБОВА
21 травня 2016

До заступника посла Королівства Бельгія в Україні Жана де Ланнуа у жителів краю було багато запитань. Фото автора

«Це слушний привід нагадати про колишню співпрацю, особливо в Дні Європи в Україні», — зауважив заступник посла Королівства Бельгія в Україні Жан де Ланнуа під час відкриття виставки-дослідження «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. — початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія» у Сєверодонецьку.

Дослідження руйнує міф про радянську індустріалізацію центру, сходу та півдня України. Проект акцентує увагу на європейській історії розвитку регіону, яка нині мало досліджена і популяризована. Гірничо-металургійна промисловість Придніпровсько-Донецького краю України завдячує залученню підприємницького капіталу і досвіду з Англії, Франції, Німеччини, Швейцарії. Через значний вплив бельгійського підприємницького капіталу Придніпровсько-Донецький регіон України дістав назву «Української Бельгії».

На виставці представлено майже 250 історичних документів та світлин. Фото автора

На виставці майже 250 історичних документів та світлин тих часів, які яскраво і переконливо відтворюють важливий період розвитку українських регіонів. Крім того, представлені фотокартки і портрети бельгійських і українських підприємств, керівників і засновників заводів, рудників, шахт.

Експозиція пересувна, тож її встигли вже побачити й у Лисичанську.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua