"Бенедикт XVI знімає перстень рибалки"

Оксана ГОЛОВКО
28 лютого 2013

ПАЛОМНИЦТВО

Сьогодні 85-річний понтифік зречеться папського престолу

А вчора площа Святого Петра у Ватикані не змогла вмістити всіх паломників, які хотіли востаннє отримати папське благословення від Бенедикта XVI. Через велику кількість людей довелося навіть відмінити традиційне цілування папської руки. Аби не вирізняти одних віруючих з-поміж інших, Папа Римський вітав усіх однаково — з білого «папамобіля».

Свої останні години на престолі Бенедикт XVI проведе в колі кардиналів, що були його найближчими помічниками впродовж восьми років, які він очолював католицьку церкву. Його особисті документи запакують у четвер о 20:00 за місцевим часом, а спеціальну охорону — Швейцарську гвардію — замінить поліція Ватикану.

Сьогодні ж він здасть у канцелярію золотий перстень, відомий як перстень рибалки, а його особиста печатка буде знищена у такий самий спосіб, як це відбувається у випадку смерті папи. Це означатиме формальне завершення папського служіння Бенедикта XVI і початок перехідного періоду перед обранням його наступника в березні.

Нині у церковному середовищі шукають способи обрати наступника Бенедикта XVI ще до Страсного тижня, який у католиків почнеться 24 березня. Починаючи з 4 березня колегія кардиналів засідатиме, щоб обговорити проблеми, які постають перед церквою, і оголосити дату таємного голосування або конклаву, на якому оберуть нового очільника католиків.

Його за допомогою бюлетенів у Сикстинській капелі у Ватикані оберуть 115 кардиналів, які молодші 80 років. Для обрання понтифіка потрібні дві третини й один голос виборців. Понад половина тих кардиналів, які братимуть участь у голосуванні, — родом з Європи, 21 — з Італії, крім того, більшість досі працювали в адміністративних органах церкви в Римі.

ДО РЕЧІ

Як далі житиме Бенедикт XVI?

♦ Поселиться в літній резиденції у замку ¢андольфо поблизу Риму.

♦ Отримає титул «почесний папа».

♦ Збереже своє папське ім’я.

♦ Носитиме білу рясу без будь-якого оздоблення.

♦ Більше не взуватиме папські пантофлі з червоної шкіри.

♦ Продовжить жити у молитві. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua