"Бережіть себе від чотирьох ворогів серця"

9 жовтня 2012

ПОГАНІ ЗВИЧКИ. На думку чеського лікаря-кардіолога Мілоша Таборскі з Університетської клініки в місті Оломоуц, якщо вчасно не змінити своє ставлення до деяких звичок, то наслідки можуть виявитися катастрофічними. Кардіологи з Чехії перерахував чотири найбільш небезпечних для серця «гріха». 

Куріння. Сигарети – чи не найголовніша причина негативних процесів в серцево-судинній системі. За словами доктора Таборскі, серце через паління недоотримує кисень і в результаті не може нормально функціонувати. «Йому доводиться працювати « за себе і за того хлопця», що може призвести до підвищення кров’яного тиску», – говорить він. Крім того, куріння підвищує згортання крові і руйнує стінки артерій.

Зайва вага. Малорухливість призводить до повноти і огрядності, а кожен кілограм зайвої ваги – це додаткове навантаження на серце, якому через це доводиться працювати подвійно. Лікар попереджає: у огрядних людей більше ризику придбати фібриляцію передсердь (вид аритмії).

Звичка багато працювати. Емоційний стрес на тлі постійної роботи і відсутності відпочинку призводить до виникнення хронічних захворювань серця. Людина повинна звернути увагу, як часто у неї виникає аритмія, радить чеський кардіолог. Деякі порушення серцевого ритму можуть бути ознаками серйозних захворювань.

Жирне і солодке. Солодощі, ковбаси і жирні сорти м’яса є джерелом холестерину, що приводить до розвитку атеросклерозу. Холестеринові компоненти осідають на стінках кровоносних судин, звужують їх і роблять крихкими. Вердикт лікаря: це може призвести до обмеження кровотоку, що викликає порушення серцевого ритму.

 NEWS ONE



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua