"Берлусконі прагне перерахунку"

Оксана ГОЛОВКО
27 лютого 2013

ПАТОВА СИТУАЦІЯ. Результати парламентських  виборів в Італії не можна вважати несподіваними: політика жорсткої економії, сповідувана попереднім урядом, породила очікування соціальної справедливості від ймовірного приходу лівих. Як відомо, Сильвіо Берлусконі пішов з посади глави італійського уряду в листопаді 2011-го через звинувачення у невдалій економічній політиці, з того часу країною керував уряд технократів на чолі з Маріо Монті. Однак у неділю-понеділок за його політичну силу проголосували лише десять відсотків виборців. А загалом після завершення парламентських виборів Італія опинилася у політичному глухому куті.

За результатами підрахунку голосів лівоцентристський блок П’єра Луїджі Берсані здобув невелику перевагу в нижній палаті парламенту, а ось у сенаті більшості немає в жодного учасника  перегонів: блок Берсані, за попередніми даними, здобув тільки на піввідсотка більше, ніж блок екс-прем’єра Сильвіо Берлусконі. Для того ж, щоб мати право сформувати уряд, в Італії потрібно мати більшість в обох палатах.

Явний розрив між правими та лівими у третій найбільшій економіці єврозони, яка, крім того, переживає глибоку кризу, очевидно, стане приводом для занепокоєння серед лідерів ЄС. Найбільше побоювання полягає в тому, що через політичний глухий кут у країні буде втрачено час для негайних економічних реформ. Першими, як ведеться, на  результати  голосування відреагували фондові ринки.

Відрив у 0,4% голосів дає всі підстави для повторної перевірки підсумків голосування. Про це негайно заявив секретар партії «Народ свободи», яка входить до коаліції Берлусконі, Анджеліно Альфано.

У свою чергу представник сторони-переможниці зазначив, що Лівоцентристська коаліція з усією відповідальністю поставиться до результатів виборів. Аналітики взагалі припускають, що президентові Італії Джорджо Наполітано доведеться оголошувати  нові парламентські вибори. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua