"ІТ-компаніям потрібен експеримент"

28 сiчня 2012

ІНІЦІАТИВА. Набуття чинності закону про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції виведе цю галузь «із тіні». У цьому  переконаний голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Нині ІТ-компанії вимушені застосовувати такі схеми через високий рівень відрахувань у соціальні фонди та податкове навантаження при значній витраті на оплату праці. Це робить собівартість години роботи українського ІТ-фахівця надто високою. А програмний продукт стає неконкурентним з огляду на його ціну. Тому 80% компаній, наймаючи працівників, використовують схему з приватним підприємництвом, а 20% — оформлюють штат на мінімальну зарплату. За словами фахівця, внаслідок використання подібних схем втрат зазнають і самі компанії, адже не можуть брати участі у великих проектах, і держава, бо не дораховується надходжень до бюджету.

Закон про економічний експеримент, проект якого Верховна Рада ухвалила у першому читанні, має прибрати податкові перешкоди на шляху розвитку ІТ-галузі. Найближчим часом відбудеться обговорення цього законопроекту за участю Прем’єр-міністра, урядовців, депутатів, представників ІТ-бізнесу та профільних громадських організацій. Сторони розглянуть можливість повного звільнення ІТ-компаній від податку на прибуток та ПДВ, повідомляє прес-служба Держінформнауки.

Володимир Семиноженко переконаний, що дія експерименту має продовжуватися й після відведених на це п’яти років, доки ІТ-галузь не стане провідною в структурі вітчизняної економіки. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua