"Безготівковий розрахунок: Швеція попереду планети всієї"

18 грудня 2015

Ймовірно, що найбільш «безготівкова» країна світу – Швеція – у найближчі десять років стане першим на планеті безготівковим суспільством. Гроші як такі, у фізичному вигляді, дедалі менше використовуються у щоденному вжитку.

Дані Центрального банку Швеції свідчать про те, що використання грошових знаків у країні значним чином скоротилося за останні кілька років: з 2009 до 2014-го загальна сума банківських білетів, які перебували в обігу, зменшилася з 11,3 мільярда до 8,5 мільярда євро.

Ніклас Арвідссон, доцент Королівського технологічного інституту в Стокгольмі, – автор реферату про ситуацію з готівкою у Швеції.

«Я неодноразово говорив раніше, що до 2030 року Швеція стане, по суті, безготівковою країною. Це означає, що грошові знаки не відіграватимуть більше жодної реальної ролі у суспільстві. Втім, події останніх двох років дають змогу стверджувати, що це відбудеться значно раніше (десь за десять років або й швидше)», – зазначає він.

Платежі за допомогою мобільного зв’язку, смарт-додатків та кредитних карт стали настільки тотальним явищем, що дедалі більше комерційних служб та магазинів взагалі припинили приймати готівку. Немає грошей у касі – немає й ризику бути пограбованими, кажуть вони.

Єдиний клопіт: чи зможуть місцеві пенсіонери (їх майже два мільйони з-поміж 10-мільйонного населення країни) впоратись із цією радикальною зміною.

Поза будь-яким сумнівом, відбувається цифрова революція платежів. Хоч не можна однозначно стверджувати, що геть усі в захопленні від цього: дехто побоюється можливості тотального стеження під час здійснення операцій. Але є багато шведів, які воліють розраховуватися «живими» грішми, готівкою.

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua