"Безвізовий режим можливий з осені 2016 року"

Катерина МАЦЕГОРА
14 листопада 2015

Перед стартом «години запитань до уряду» Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що парламент звільнив понад 200 суддів, відкривши вакансії для професіоналів, підібраних у публічний спосіб.

Про те, що Україна виконує всі рекомендації з лібералізації візового режиму з ЄС, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін. За його словами, станом на 12 листопада з 54 рекомендацій Європейської комісії Україна повністю виконала лише 18.

Міністр наголосив на необхідності змусити Росію виконувати мінські домовленості, оскільки це єдиний шлях до деескалації та стабілізації ситуації на Донбасі. А потім розповів, що на 24 листопада заплановано засідання з безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом. «Там обговорюватимуть наш прогрес для підготовки доповіді, яку оприлюднять 15 грудня», — сказав Павло Клімкін. Це буде шоста доповідь. Якщо вона викличе позитивні емоції, то Україні вдасться розпочати практичну підготовку до отримання безвізового режиму. «Для отримання позитивного результату нам потрібні послідовна робота, узгодженість і координація діяльності всіх гілок влади. Дуже важливе ухвалення Верховною Радою змін до Трудового кодексу», — зазначив міністр.

Найближчим часом уряд ухвалить план заходів з реалізації національної стратегії у сфері прав людини. Для ЄС критично важливою стала підтримка у парламенті документів з розмежування підслідності слідчих органів та закону України про Державне бюро розслідувань. Мовляв, це дасть змогу надати Єврокомісії докладніший план реформування правоохоронних органів.

А ще Україні потрібно отримати остаточні висновки Єврокомісії та Групи держав проти корупції (GRECO). Процедуру вдосконалення арешту та конфіскації майна аналізуватиме й FATF.

У коментарі представникам ЗМІ Павло Клімкін заявив, що Україна може отримати безвізовий режим влітку або восени 2016 року. Однак для цього слід ухвалити потрібні закони й імплементувати їхні норми.

Про те що Кабінет Міністрів наступного тижня внесе до парламенту закон про електронні держзакупівлі (передбачає повну реформу в цій галузі з потенційною економією 50 мільярдів гривень державних коштів), розповів міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. За умови підтримки документа реформа держзакупівель завершиться до нового року, а на повну потужність ця система запрацює з 2017-го.

Міністр також заявив, що Україна наступного року відкриє 4 торгові представництва в країнах Європейського Союзу в межах плану відкриття 8 торгових представництв, підпорядкованих Мінекономрозвитку. Вони мають з’явитися у країнах Євросоюзу, Китаї, США та в країнах Африки. Україна також веде переговори з ЄС про подальшу лібералізацію торгівлі, до якої належить і підтримка української промисловості.

Айварас Абромавичус закликав народних депутатів не блокувати законопроект про внесення змін до процесу приватизації та скасувати обов’язковий продаж 5—10% акцій стратегічних держкомпаній на фондових біржах.

А міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин запропонує Кабінету Міністрів продовжити на 2016 рік контракт між «Інтер РАО» — Центром здійснення розрахунків й Укрінтеренерго на постачання електроенергії в анексований Росією Крим. З урядової ложі він заявив: «Рішення з постачання електроенергії в Крим належало Кабінету Міністрів. Ще раз цього року виноситиму тему на продовження цього договору».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua