"Бій у селі Соколово"

Світлана ГАЛАУР
20 лютого 2013

РЕКОНСТРУКЦІЯ. На початку березня на Харківщині відсвяткують День співдружності радянських і чехословацьких військ. У програмі свята, як поінформував директор департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Дмитро Кузнєцов, реконструкція битви радянських і чехословацьких військ з німецько-фашистськими загарбниками під час Великої Вітчизняної, яка тривала з 8 по 13 березня 1943 року у селі Соколово Зміївського району. Цьогоріч з дня битви виповниться 70 років.

— Українські і чеські фахівці відновлять повну картину тих днів, — сказав Дмитро Кузнєцов. Очікується, що в цьому заході візьмуть участь близько 1000 осіб: приблизно 300 реконструкторів приїдуть з Києва, стільки ж — із Чехії. Також будуть офіційні особи та гості.

За словами директора департаменту культури і туризму, учасники заходу планують пройти пішки від Харкова до села Соколово. Після реконструкції чеська делегація збирається відвідати місцевий музей, присвячений подіям Великої Вітчизняної війни. Його головна експозиція — діарама «Бій у селі Соколово 8 березня 1943 року». В цьому бою брали участь воїни 1-го Окремого чехословацького батальйону під командуванням Людвіга Свободи. Перед музеєм посаджено парк «Дружба» і встановлено монумент «Братерство по зброї». Тут знаходиться могила Отакара Яроша і його бойових побратимів. А поряд поховано Героя Радянського Союзу Г.С.Посохова та його друзів, які загинули, визволяючи село. Тут же встановлено бюст Героя Радянського Союзу, уродженця села, О. Р. Шемигона. Також члени чеської делегації планують відвідати пам’ятні для їх народу місця в Харкові, зокрема покласти квіти до меморіальної дошки Отакару Ярошу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua