"Білорусь відчинила двері гривні"

Катерина МАЦЕГОРА
28 липня 2015

Виробляти товари, які Білорусь хоче постачати в Україну, краще частково на території України. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час 23-го засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Співголовували на заході у Чернігові від української сторони Геннадій Зубко, а від білоруської — заступник Прем’єр-міністра республіки Володимир Семашко.

За словами віце-прем’єра, пропозиція України вигідна для всіх, тому що наша держава матиме інвестиції, сплачуватиме податки, створить робочі місця. Для Білорусі цей підхід до співпраці стане «вікном можливостей». Адже після набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС Республіка Білорусь зможе шукати нові ринки, доступ до яких їй поки що закрито.

«В України є державне підприємство «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова», яке має промисловий, інженерний та ресурсний потенціали для реалізації подібних проектів. У разі досягнення відповідних домовленостей це може стати початком довготривалого та взаємовигідного партнерства», — виокремив одну з пропозицій Геннадій Зубко.

А ще Україна готова на паритетних умовах розгорнути виробництво на території Білорусі товарів, яких ця країна потребує. «Нас дуже цікавить балтійсько-чорноморський транспортний коридор. Дуже високий потенціал співпраці ми бачимо в аграрному комплексі, переробці агарної продукції, машинобудуванні, енергетичній галузі та спільних логістичних проектах», — передає слова віце-прем’єра прес-служба Мінрегіону.

Окрім цього, він запропонував задіяти принципи кооперації та об’єднання капіталів у співпраці з третіми країнами, назвавши спільну мету урядів України та Білорусі — використати ці можливості на 100%.

До речі, на прохання білоруської сторони розширятимуть можливості використання гривні у торгівлі між двома країнами. Цю домовленість прописано у протоколі за підсумками засідання.

У цьому розрізі Геннадій Зубко розповів, що за результатами переговорів українська сторона надала керівництву Національного банку кілька пропозицій, які допоможуть спростити й пожвавити торгівлю між Україною та Білоруссю, використовуватимуть для двосторонніх розрахунків не тільки долар, а й гривню.

Також сторони домовилися розглянути питання відновлення поставок електроенергії, а також постачати транзитом українську електроенергію через Республіку Білорусь до інших країн. Відповідні консультації проводитимуть найближчим часом.

«Білорусь — це наш стратегічний торговельний партнер з великим спільним кордоном. Тому всі досягнуті нині домовленості десятиріччями даватимуть позитивний ефект», — підбив підсумки заходу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua