"Біля Олесевої криниці на березі Сули"

8 серпня 2015

Розмаїтою і духовно насиченою видалася програма літературно-патріотичного свята «Задзвеніли струни у душі моїй», яке пройшло в селі Верхосулка Білопільського району на Сумщині. Воно було присвячене пам’яті видатного поета-лірика уродженця Білопілля Олександра Олеся та його сина — поета, історика, публіциста, громадського діяча Олега Ольжича.

Як розповіла начальник відділу культури і туризму Білопільської РДА Світлана Лукова, такий захід став традиційним і зазвичай проходить наприкінці липня, бо 8-го народився Олег Ольжич, а його батько Олександр Олесь пішов з життя 22 липня 1944-го року у фашистському концтаборі. Цього разу до мальовничого села на березі Сули, де минули дитячі літа Олеся і де він мережив свої перші поетичні рядки, завітали численні гості — шанувальники творчості батька і сина: представники сільської та районної влади, місцеві жителі, учні, члени літературних студій, поети Людмила Калиновська, Людмила Грицай і Микола Андрієнко.

Вони побували у літературному музеї Верхосульської школи, у якій ознайомилися з експозицією, відвідали хутір Загір, де колись стояла хатина дідуся і бабусі Олеся по маминій лінії. Гості поклали квіти до пам’ятного каштана, що свого часу посадили малий Сашко Кандиба (Олесь) разом з дідусем, зачерпнули прохолодної води із криниці, зварили духмяний польовий куліш. Упродовж свята звучали вірші, які залишили по собі два видатних українці, й лунали у супроводі бандури пісні на їхні слова.

Олександр СУМСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua