"Біологи довели, що планктон здатен літати"

21 березня 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. Вчені встановили, що планктон може високо вистрибувати з води. Свої результати вчені виклали в статті, опублікованій в Proceedings of the Royal Society B, передає ТСН з посиланням на Lenta.ru та ScienceNOW.

Об'єктом дослідження вчених виступало два види веслоногих ракоподібних (копепод) Anomalocera ornata і Labidocera aestiva.

Ці види вважаються відносно великими: довжина тіла дорослої особини може досягати декількох міліметрів. В рамках роботи учені записували на камеру поведінку планктону при наближенні хижаків.

Виявилося, що ці A. ornata здатні пролітати у повітрі до 17 сантиметрів – відстань у десятки разів перевищує довжину їхнього власного тіла.

При польоті планктон розвивав швидкість до 0,66 метра в секунду. Як виявилося, такий спосіб тікати від хижаків є досить ефективним – дослідники спостерігали за 89 особинами в їх природному оточенні і лише один копепод був з'їдений під час експерименту.

У свою чергу L. aestiva продемонстрували ефективне використання енергії під час стрибку. Так, ці копеподи покидають поверхню води одним різким рухом.

При цьому вони витрачають близько 88 відсотків енергії, щоб подолати межу розділу середовищ.

У польоті L. aestiva обертаються навколо власної осі з високою швидкістю – до 7500 оборотів за хвилину.

За словами дослідників, нові результати наочно демонструють, що існуючі уявлення про планктон, як про пасивний мікроскопічний організм, хибні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua