"Працювати за новим КПК непросто"

Олександр БІТТНЕР
8 грудня 2012

ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Міліція в особі Головного слідчого управління МВС продовжує роз’яснювати положення нового Кримінального процесуального кодексу, який, нагадаємо, набрав чинності неповних три тижні тому. Це й зрозуміло: документ такого змісту і значення справді вимагає глибокого його опрацювання, оскільки покликаний «на марші» кардинально змінити всю систему кримінального провадження і судочинства в державі. Тим паче, що вже є перший досвід його практичного застосування, який і спробували проаналізувати учасники чергової відеоконференції з Комунікативного центру Кабінету Міністрів України.

— Новий кодекс — не тільки виконання вимог міжнародної спільноти і одна з передумов реалізації євроінтеграційних процесів нашої країни, — звертаючись до учасників конференції, зазначив начальник ГСУ МВС України генерал-майор міліції Василь Фаринник. — Держава нарешті отримала сучасний закон, в якому не лише враховано загальновизнані стандарти дотримання прав людини і громадянина, а й виписано механізми швидкого, повного і неупередженого виявлення обставин протиправних діянь.

Одними з найбільш прогресивних і демократичних складових нового кримінально-процесуального законодавства Василь Фаринник назвав реальне забезпечення прав громадянина шляхом закріплення принципу змагальності сторін кримінального провадження, надання їм рівних можливостей у реалізації фактично всіх процесуальних прав. Навіть перші дні практичного застосування нового КПК підтверджують, що документ — не декларація чи гасло, а справді ефективний механізм цивілізованого підходу до розслідування кримінальних справ. Важливо й інше: його положення дають змогу не лише заощадити часові, матеріальні та інші ресурси на здійснення кримінального провадження, а й реально захищати свідків та підозрюваних від можливого неправомірного тиску сторони обвинувачення. Фактично будь-яке «вибивання» показань втрачає сенс, бо у слідчих і прокурорів більше немає мотивів чинити насильство над підозрюваним, оскільки суд не візьме цього до уваги: він тепер жодним чином не зв’язаний із зібраною слідством попередньо інформацією.

Звичайно, керівництво міліції свідоме того, що одномоментно не зникнуть зловживання чи й просто якісь, за висловами генерала Фаринника, нерозумні проступки підлеглих. Тому вже сьогодні в кілька областей направлено комісії, щоб проконтролювати процеси практичного застосування нового кодексу. Багато кому ще непросто розібратися у процесуальних новаціях, знайти єдино правильні підходи у розв’язанні покладених на них завдань.

Аби уникнути занадто довгої імплементації нового законодавства в життя, міністерство напрацювало кілька, образно кажучи, методик для практичного застосування КПК. Серед них — двотомний науково-практичний коментар, структурно-логічні схеми, таблиці і зразки процесуальних документів тощо. Як у друкованому, так і в електронному варіантах. Про те, що ініційований Головним слідчим управлінням своєрідний кримінально-процесуальний всеобуч вельми актуальний, зайвий раз засвідчує й відеоконференція, про яку йдеться. Питань від співрозмовників начальника ГСУ з кількох регіонів вистачало, і на всі вони отримали більш ніж вичерпні відповіді.

Закони треба знати не лише правоохоронцям. Фото УНIAН

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua