"Битва титанів"

Тетяна КАПУСТА
5 березня 2013

КОНКУРЕНЦІЯ

Упродовж останнього часу акції Google зросли приблизно на 20%, а Apple — впали на 30%

Ринок ІТ розвивається настільки стрімко, що вчорашній, здавалось би, непереборний лідер завтра-післязавтра ризикує лишитися на узбіччі. Один із прикладів — суперництво американських ІТ-гігантів Google та Apple. Наразі лідерство останнього відчутно похитнулося: акції Google  зросли приблизно на 20%, а от вартість акцій «Яблука» впала на 30%.

Як вважають ІТ-експерти, вітер змін повіяв наприкінці 2012 року. Тоді потужні інвестори стали виводити кошти з Apple та вкладати в інші компанії, зокрема в Google. Продаж акцій Apple частково був зумовлений невпевненістю щодо того, чи зможуть культові iPhone и iPad, котрі Apple модифікує поступово, й надалі приносити прибуток, чи, можливо, для цього потрібна поява нового продукту. Як відомо, покійному нині співзасновнику компанії Стіву Джобсові свого часу вдалося геніальним чином надовго знешкодити кілька конкурентних ринків: спершу — з появою iPod та iTunes, відтак — завдяки винаходові iPhone и iPad. Ці товари стали своєрідною легендою, встановивши високу планку для технологічних новинок.

Водночас за керівництва нинішнього голови компанії Тіма Кука досі Apple не вразила жодним новим продуктом. Отож після смерті ідейного натхненника «Яблука» Стіва Джобса є серйозні побоювання щодо змоги компанії запропонувати щось революційно нове. Особливо враховуючи той факт, що в недалекому минулому компанії вдавалося дивувати споживача часто й настільки вдало, що нині йому й справді невтямки, чому тривалий час Apple не видає на-гора щось цікавеньке.

Водночас інвесторів змушує замислитися про доцільність вкладення коштів у Applе й те, що останнім часом продаж компанії зменшився.  Протягом останніх трьох місяців вона заробила 13,1 мільярда доларів, що є рекордно низьким показником за останнє десятиріччя існування компанії.

Тим часом у спину  Applе дихає Goolge передовсім завдяки своєму пошуковику та онлайн-рекламі. Порівняно з торішніми фінансові показники компанії поліпшилися на 36%, а чистий прибуток за останні три місяці збільшився на 13%. Значний успіх має й новий ноутбук Chromebook Pixel, створений Google.

Крім того, незабаром компанія обіцяє презентувати вже нашумілу новинку «Google Glass» — мікрокомп’ютер з доступом в Інтернет, котрий можна буде носити на кшталт окулярів. Новий продукт надійде у крамниці наприкінці цього року, а ціна на попереднє замовлення диво-окулярів нині сягає 1500 доларів. Відеодемонстрацію нового продукту вже можна переглянути на YouTube.

Подейкують, що революційні новинки планує запустити й «Яблуко», аби повернутися на позиції лідера-новатора. Зокрема, йдеться про новий ТБ-гаджет та високотехнологічний годинник, проте досі, окрім чуток, Apple нічого не представив споживачеві — здивувати нині можна лише справді інноваційним винаходом. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua