"Битва за крісло керівника Світового банку"

26 березня 2012

ХТО ОЧОЛИТЬ СБ. Керівник Дартмутського коледжу, лікар за освітою Джим Йонг Кім — кандидат від Сполучених Штатів Америки на посаду наступного голови Світового банку. Його кандидатуру підтримав і офіційно представив Барак Обама.

Президент США переконаний: «Доктор Джим Кім як ніхто інший відповідає усім критеріям для цієї посади. Час професіоналам з розвитку керувати найбільшим у світі інститутом з розвитку. Я висуваю Доктора Джима Кіма на посаду наступного президента Світового банку».

За негласною традицією, Світовий банк очолюють американці, а МВФ – європейці. Однак цього року на установу активно наступають динамічні країни.

США мають майже 16% голосів у раді Світового банку, 30% – у ЄС. Ще 7% – за Японією, майже 4,5% – у Китаю, і майже 44% у решти країн.

До 30 червня Світовий банк очолює американець Роберт Зеллік. Країни з динамічною економікою намагаються змінити багаторічні традиції і відвоювати собі більше впливу. Наступні п’ять років Світовий банк мають шанси очолити міністр фінансів Нігерії та екс-голова мінфіну Колумбії. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua