"Бізнес-план для Луганщини"

Олена ОСОБОВА
6 жовтня 2015

У заміському закладі відпочинку та оздоровлення «Мрія» завершують капітальний ремонт, і вже визначено сім’ї вимушених переселенців, які отримають там житло. Але ось питання працевлаштування людям пропонують вирішувати індивідуально, з урахуванням уподобань, можливостей і побажань.

«Ми хочемо облаштувати це місце як центр соціальної адаптації. Тобто кожна сім’я, яка перебуває в цьому закладі, має написати проект своєї діяльності», — розповіла на брифінгу заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ольга Лішик.

За її словами, людям можуть допомогти написати, приміром, проекти на отримання грантів для відкриття власної справи з шиття, приготування сухих обідів, випікання хліба, надання перукарських послуг тощо.

Принцип «допоможи собі сам» закладають у багато проектів, які підготували громадські організації Луганщини та запропонували для інвестування за гроші держави та міжнародних спонсорів. Наприклад, громадська організація «Свої люди» підготувала проект, згідно з яким за програмою державно-приватного партнерства в області пропонують побудувати житло для 4,5 тисячі сімей вимушених переселенців, які зареєстровані в обласному управлінні соціального захисту. Проект «Вчимося діяти разом» підтримують МФ «Відродження», координаційна рада програми ООН по населених пунктах, які постраждали від військових конфліктів, Міністерство соціальної політики України.

«Міжнародні організації не бояться інвестувати в довгострокові проекти на підконтрольній Україні території Луганщини», — підкреслює Ольга Лішик.

За її словами, міжнародні організації вже надали допомогу українській Луганщині на суму понад 20 мільйонів євро. Будівельні матеріали та кошти надходять в межах різних програм. Так, проекти ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду. III фаза» охоплюють 4 компоненти. Перший — допомога IDP: у Сєверодонецьку триває капітальний ремонт будівлі для обласного будинку дитини, Лисичанську — мікропроект з ремонту центру соціально-психологічної реабілітації дітей, у Кремінній — ремонт позаміського закладу відпочинку та оздоровлення «Мрія» для потреб переселенців.

Міський компонент містить ремонт 18 житлових будинків та 4 шкіл. Також відбувається конкурс на оснащення лікарень. Очікують закупити обладнання не менш ніж на 300 тисяч доларів США 17 об’єктам медицини у містах, районах і селах області. Активно триває співпраця з урядами Японії та Китаю, Німеччини, Норвезькою Радою у справах біженців, Європейським інвестиційним банком.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua