"Благодать від Божої Матері "

Інна ОМЕЛЯНЧУК
18 серпня 2012

ДОБРИЙ ЗНАК

У Рівному замироточила ікона Пресвятої Богородиці
 

У Свято-Покровському кафедральному соборі Рівного під час літургії замироточила Дубинська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яка щойно «приїхала» з Чернігівщини. Краплі мира щедро зросили ікону, витікаючи з її щоки до руки Спасителя і нижче: то Матір Божа продемонструвала свою присутність серед вірних та прихильність до них.

А може, замироточила вона тому, що вперше за довгий період часу повернулася на свою історичну батьківщину.

— Ця ікона належала до сімейних святинь знаменитого роду князів Острозьких і була написана тут, на волинській землі. Перша згадка про неї датується 1565 роком. Князь Василь-Костянтин Острозький запросив до себе на ночівлю подорожніх, серед яких була незряча жінка. Уклонившись святині, вона прозріла. Тоді князь відвіз ікону до Дубинського Свято-Воздвиженського чоловічого монастиря, аби  мали можливість зцілитися інші люди. Сюди почали приїздити вірні зі всієї України, а ще — з Росії, Польщі, Білорусі, Молдови,  — розповідає архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

  Щоправда, у Першу світову війну оригінал зник, а копія потрапила на Чернігівщину, де вона рятувала людей від різних епідемій. А потім сумлінна парафіянка Свято-Миколаївського монастиря зберегла її до 1990-х років. Тож епоха атеїзму не зачепила унікальної святині — мабуть, в ікон, як і в людей, теж є свої долі…

А вже 2004-го вона замироточила, посилаючи людям добрий знак.

З 2010-го ікона міститься в чернігівському кафедральному соборі святої Великомучениці Катерини .

А на Рівненщині вона перебуватиме ще три місяці: у різних храмах біля неї служитимуть молебні й акафісти на зцілення й на добро. Адже за свідченнями священиків, які супроводжують ікону під час подорожей храмами України, біля неї й сьогодні відбуваються різноманітні зцілення від душевних та тілесних хвороб. Та найбільше вразив випадок, що стався у Дрогобицько-Самбірській єпархії. Чоловік виніс із машини на візку свою матір, яка не могла ходити. Жінка поклала руку на ікону й довго молилась. І раптом встала й сама пішла з храму! 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua