" Благословили іменем Пантелеймона Куліша"

Євдокія ТЮТЮННИК
7 лютого 2012

ВІДЗНАКИ. Перший перекладач Біблії українською мовою, письменник, фольклорист, етнограф, критик — Пантелеймон Куліш є непересічною постаттю не лише в свідомості, а й у самоусвідомленні українців. Не дивно, що  жителі Сіверського краю з такою любов’ю зберігають пам’ять про видатного земляка, дбаючи про історико-меморіальний заповідник його імені з романтичною назвою «Ганнина Пустинь». Для створення цієї унікальної пам’ятки поліського хутірського життя — з садом, пасікою, худобою, інтер’єром садиби та двома скульптурами у повний зріст (господаря обійстя та його дружини Олександри — відомої письменниці Ганни Барвінок) — дуже багато зробив уродженець чернігівської землі, народний депутат України Іван Плющ. Тож за подвижництво у цій справі  він став лауреатом цьогорічної міжнародної літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша.

Цю почесну відзнаку за сприяння Національної спілки письменників України та міжнародних громадських організацій присуджують за вагомі заслуги письменникам, митцям, науковцям, журналістам, працівникам культури та освіти, громадським діячам і меценатам. Поруч з Іваном Плющем у нинішньому році її удостоїлися ще троє чернігівців: письменниця, науковець і журналіст, автор наукових монографій на теми національного усвідомлення та формування механізмів національної ідентифікації Тетяна Дзюба, голова Літературної спілки «Чернігів» Михась Ткач, посмертно нагороджено художника Сергія Поляка.

Лауреатами премії також стали відомі письменники і діячі з інших куточків України та світу: Володимир Базилевський (м. Київ), Євген Нахлік (м. Львів), Євген Баран (м. Івано-Франківськ), Йосип Струцюк (м. Луцьк), Юрій Лазірко (США) та волинський меценат Віктор Мозоль.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua