"Бойові знамена — свідки сучасної історії"

Євдокія ТЮТЮННИК
22 серпня 2015

Фото автора.

«Слава нації! Смерть ворогам!», «Душу — Богу, честь — Україні, життя — нікому!», «Козацькому роду нема переводу» — ці та інші написи на синьо-жовтих полотнах чернігівці сприйняли як надіслані земляками телеграми з місць бойових дій в зоні АТО. Адже під виставленими у Військово-історичному музеї знаменами творили історію країни, один з найгероїчніших її сучасних епізодів — захист цілісності і оборона від агресора.

У всі часи прапор був символом звитяги й піднесення бойового духу воїнів. Втратити його в бою було неприпустимо й ганебно — те саме, що втратити честь. «Це не просто полотнище, яке має жовте і синє забарвлення, — завважив директор Чернігівського історичного музею імені Тарновського Сергій  Лаєвський. — За це забарвлення українці гинули на початку ХХ століття і ця історія, на жаль, повторюється».

Нині й синьо-жовтий, і чорно-червоний прапори об’єднали нашу пошматовану країну. Український прапор зберігається майже у кожній родині. А його національні кольори майорять скрізь, де жителі міст і сіл хочуть пишатися тим, що вони — українці. Про це відверто казали присутні на відкритті виставки «Прапор бойовий» жителі міста та області. У музей прийшло багато людей: і ті, які вже повернулися із зони АТО, і ті, яким ще належить там побувати, і ті, які з усіх сил підтримують своїх героїчних земляків у зоні бойових дій.

На чернігівську виставку прийшла молодь, для якої прапор — символ честі й відваги. Фото автора

Працівники музею пообіцяли, що виставка не буде просто тимчасовим заходом. Обов’язково відбудуться зустрічі з бійцями 13-го та 41-го окремих мотопіхотних батальйонів, 1-ї окремої танкової бригади, полку особливого призначення «АЗОВ», 406-ї берегової артилерійської групи, батальйону спецпризначення «Донбас», ДУК «Правий сектор», спецбатальйону «Чернігів», Чернігівського прикордонного загону, «Жіночої сотні самооборони». Словом, із тими людьми, які можуть розповісти бойову історію кожного прапора, про його долю те, що ми ніде поки що не можемо дізнатися чи прочитати. Ці розповіді будуть зафіксовані для нащадків, які, дивлячись на прапори з автографами бійців, будуть пишатися своєю країною і її захисниками. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua