"Болгарія подає приклад добросусідства"

29 березня 2016

Санкції щодо Росії слід подовжити до повного виконання мінських домовленостей. На цьому, як і на неприпустимості незаконної анексії Криму, неприпустимості порушень прав людини, акцентували під час зустрічі президенти України та Болгарії. Петро Порошенко зустрічав у Києві Росена Плевнелієва (він перебував в Україні з одноденним робочим візитом) словами подяки за постійну й тверду підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави. Президенти домовилися надалі координувати спільні дії на міжнародній арені щодо повернення Криму Україні. З приводу цього питання Петро Порошенко поінформував поважного гостя про критичну гуманітарну ситуацію на півострові.

Окрім того, глави держав обговорили шляхи пришвидшення запровадження безвізового режиму для українців з Європейським Союзом. На їхню думку, це дасть змогу істотно активізувати туристичний та бізнесовий обмін.

Президент Болгарії наголосив, що його країна завжди й на всіх рівнях — як у Європейському Союзі, так і в Організації Об’єднаних Націй — підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. «Крим — це Україна, Україна — це Європа, — сказав Росен Плевнелієв.

А ще Болгарія наполягає на обов’язковому звільненні Надії Савченко та інших українців з російських в’язниць. Потім Росен Плевнелієв висловив слова подяки українцям за допомогу Болгарії і боротьбу за її незалежність у ХV та ХІХ століттях. Він наголосив, що Україну та Болгарію об’єднує давня історія. Наприклад, болгарська меншина дуже добре інтегрована в Україні і є найбільшою болгарською діаспорою у світі.

Наприкінці зустрічі Петро Порошенко привітав свого болгарського колегу з отриманням міжнародної премії в галузі суспільно-політичної діяльності «Людина року-2015» за захист інтересів України на найвищому міжнародному рівні.

За інформацією департаменту прес-служби АП, високопосадовці позитивно оцінили високий рівень двосторонніх відносин. Один із таких прикладів — відновлення в грудні 2015 року авіаційного сполучення між Києвом і Софією та динамічний розвиток туристичної галузі. Досягнуто домовленостей і щодо участі болгарських радників у впровадженні економічних реформ в Україні.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua