"Болгарські археологи знайшли залишки найдавнішого міста Європи"

8 листопада 2012

АРХЕОЛОГІЯ. Болгарський археолог Васіл Ніколов з Національного Інституту Археології твердить, що він і його колеги знайшли залишки найдавнішого міста у Європі на північному сході країни. Васіл Ніколов, який давно веде розкопки на цій території, вважає, що це місто знаходилося на місці соляних озер в околицях міста Провадія біля Варни: «Тепер можна стверджувати, що на місці соляних озер у Провадії у п’ятому тисячолітті до нашої ери протягом п’яти століть існувало найстаріше місто Європи».

Мова йде про найдавніші та найбільші кам’яні споруди в Європі, яким виповнилося 6500 років.

Їхні залишки було знайдено за 50 кілометрів від Варни. Давня цивілізація прийшла в занепад разом із посухами, які охопили цілий регіон.

Розповідає заступниця голови археологічної експедиції Маргарита Лунчева: «Серед цих гробниць дві, мабуть, належать людям вищого соціального статусу – біля них ми знайшли голки, якими підтримувалося волосся. Здається, що тоді серед жінок була мода збирати волосся в пучок».

Це поселення відрізняється від усіх інших на півдні Європи тим, що воно було на місці соляних копалень. Власне, сіль зараз на глибині 9 метрів, під нами. Солону воду випаровували різними методами у керамічних мисках, сіль збирали та користувалися нею замість грошей. Вона була як валюта – необхідна для людей та тварин. Отже, саме завдяки солі це поселення було дуже заможним.

 Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua