"Борг - не привід для відмови"

Інна КОСЯНЧУК
21 квiтня 2011

ЖКГ

Кабінет Міністрів пропонує зміни до закону, аби скоротити людям шлях до субсидій. Кабмін вирішив полегшити життя тим, хто має борги за житлово-комунальні послуги і водночас право на субсидію. Власне, й до цього часу заборгованість за тепло, газ чи воду не була перепоною для отримання державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Однак тут є два "якщо". А саме: якщо борг утворився до 1 грудня 2006 року, то перед тим, як претендувати на субсидію, споживач має обов'язково укласти угоду з надавачем послуг про реструктуризацію своєї заборгованості. А ось якщо борг утворився після цієї дати, угода про реструктуризацію нібито й не вимагається. Однак чимало комунальників "ненав'язливо" пропонують укласти відповідний договір. Поки деякі боржники - претенденти на субсидію - розберуться, що й до чого, втрачається час. А зрозуміло, що багаті люди за такою допомогою не йдуть...

Тож нині уряд пропонує виключити вимогу з обов'язкового укладення договору боржника і поставника послуг ЖКГ про реструктуризацію заборгованості. Про це йдеться у законопроекті "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій та комунальні послуги, що утворилися станом на 1 грудня 2006 року".

Віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Віктор Тихонов з цього приводу зазначив: "Норма, яку ми пропонуємо відмінити, не лише затягує в часі сам процес надання субсидії, а й, гадаю, забирає чимало здоров'я у людей, та ще й не всі громадяни можуть отримати таку субсидію. Тому мета уряду - спростити механізм і створити умови для залучення більшої кількості громадян для отримання такої субсидії".

Комунальники такій новації не дуже раді. Валерій Павлович, інженер одного із ЖЕКів, каже: за умови реструктуризації люди хоч якусь дещицю старого боргу погашали, бо не хотіли втратити субсидію, то якщо норму відмінять, ігноруватитуть свою заборгованість. Тож збитки ЖЕКу, каже він, можуть зрости.

Втім, не секрет, що борги накопичують там, де міська влада і комунальники самі нічого не роблять для того, щоб люди платили вчасно і повну суму. Там же, де стимулюють людей розраховуватися належним чином, ситуація інша. Приміром, у Києві, де застосували метод "пряника" - знижки сумлінним платникам, - люди біжать до каси, щойно отримують платіжні квитанції. В результаті майже 70% киян користуються знижкою, і зрозуміло, що їм немає ніякого резону накопичувати борги. До того ж, і старі заборгованості вони погашають.

Окрім того, в Києві також переймаються тим, як зробити коротшим шлях до субсидій людям, які мають на них право. "У столиці, на жаль, багато невирішених складних питань. Але є проблема, що стосується не лише Києва, а й усієї України, -це підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Та ми робимо все, щоб люди, котрі мають можливість отримати субсидії, могли отримати ці та інші пільги без бюрократичних перешкод", - зауважив голова КМДА Олександр Попов і закликав киян звертатися за такою допомогою до міської влади.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua