"Брак коштів не звузить інформаційний простір"

27 лютого 2013

ЕФІР

За умов обмеженого фінансування Держкомтелерадіо таки розширює географію та аудиторію мовлення 

Розширене засідання колегії Держкомтелерадіо відзначило новий рівень роботи відомства у минулому році. Йдеться про якісні зрушення та запровадження нових сучасних підходів в управлінні інформаційною та видавничою галузями.

Відомству, зокрема, вдалося реалізувати пріоритетні завдання: запровадити ефірне наземне цифрове мовлення, забезпечити пільгові категорії громадян засобами приймання цифрового сигналу, створити сприятливі умови для розвитку вітчизняного книговидання тощо. Значно зросли показники діяльності відомства — обсяг держзамовлення на виробництво і розповсюдження телерадіопрограм, обсяги видань за програмою «Українська книга», аудиторія державних мовників.

Освоєно й нові напрямки роботи. Це координація, надання консультативної, методологічної допомоги органам державної влади з питань доступу до публічної інформації, створення та функціонування організаційно-моніторингового центру «ЗМІ на виборах-2012» тощо.

Про активну позицію відомства свідчить і те, що впродовж останнього року на урядових засіданнях та комісіях розглядалося втричі більше питань, пов’язаних із Держкомтелерадіо, ніж позаторік, повідомляє прес-служба відомства.

А серед завдань на цей рік — сприяння створенню суспільного мовника, розвиток мережі державного радіомовлення, зокрема у ФМ-діапазоні, внесення на розгляд уряду Концепції Державної цільової програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2014—2018 роки.

Скажімо, серед досягнень 2012 року відзначено початок технічної модернізації державних телерадіоорганізацій та перехід на цифрове ефірне мовлення, що зробило їх  більш конкурентоспроможними та рейтинговими.

Мережа державного телерадіомовлення значно розширилася й завдяки введенню в експлуатацію трьох передавачів — на Полтавщині та Черкащині, які транслюють програми обласних державних ТРК. Нині проводиться закупівля обладнання для мовлення радіопрограм Львівської ОДТРК в FM-діапазоні.

А Національна телекомпанія України, УТР та деякі обласні ТРК значно розширили географію мовлення. Так, НТКУ нині складає потужну медіагрупу з трьох каналів з різними сітками мовлення — Першого Національного, цифрового «Перший Т2» та супутникового «Перший Ukraine». Останній транслюється на території від східних кордонів Іспанії до Уралу. Невдовзі також буде укладено угоду з найбільшими провайдерами Канади щодо поширення сигналу «супутника» на територію і цієї країни, а також США.

Це ж стосується й постійної аудиторії. Перший національний збільшив цей показник майже вчетверо, а обласні телерадіокомпанії в 1,8 раза. Українське радіо, за даними «TNS Ukraine», досягло частки 17% (аудиторія 35+).

Водночас цьогоріч у держбюджет закладено вчетверо меншу від потреб трансляції державного телерадіомовлення суму. Але голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович запевнив, що відомство не планує зменшувати аудиторію і технічне покриття державних телерадіоорганізацій.


Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua