"Британці створили серцевий мікрочіп, що рятує життя"

15 липня 2015

Реджинал Янґман – перший британський пацієнт, який став «власником» революційного мікрочіпа, здатного врятувати життя.

Крихітний бездротовий датчик, вставлений у його легеневу артерію (головну кровоносну судину, яка переносить кров від серця до легень) попереджає лікарів про будь-яке відхилення, задовго до появи симптомів.

Раз на тиждень він проходить обстеження на сканері, підключеному до монітора, який пересилає дані безпосередньо до лікарів.

Це дає можливість лікарям негайно відреагувати за наявності будь-яких ознак погіршення.

Торік чоловік сім разів потрапляв до реанімації. Проте, відколи два місяці тому йому вставили пристрій, ці проблеми закінчилися.

«Це викликає довіру в інших людей. Люди дивляться на мене і бачать, що мені значно краще ведеться із цим пристроєм. У минулому я ніколи не знав, що трапиться незабаром, коли наступить криза. Тепер пристрій діє задовго до того, як мені стане справді зле», – каже Реджинал Янґман.

Датчик (CardioMEMS) імплантується біля серця під час малоінвазивної процедури з використанням кардіологічного катетера, який за допомогою тонкої трубки вводять до самого серця через вени на нозі.

Після того, як мікрочіп введено, дистанційний контроль над ним здійснюється за допомогою монітора. Він показує зміни артеріального тиску в легеневій артерії, яка є напрочуд вдалим показником серцевої недостаності.

Королівська лікарня в Лондоні – перша клініка, де пристрій проходить випробування під егідою британської Національної служби охорони здоров’я.

Результати дослідження свідчать про те, що пристрій зменшує реанімаційну шпиталізацію на третину.

У будь-якому разі Реджинал Янґман почувається тепер значно краще. 14 таблеток, що їх він приймає щодня, – невелика ціна за можливість залишатися в затишку власної домівки.

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua