"Британські вчені винайшли штучну кров"

27 жовтня 2011

МЕДЕЦИНА. У найближче десятиліття штучна кров з кісткового мозку або стовбурових клітин допоможе вирішити проблему дефіциту крові в лікарнях Сполученого Королівства. Технологію виробництва такого матеріалу розробили британські вчені з Единбурзького університету.

Згідно з заявою керівника групи дослідників професора клітинної терапії Марка Тернера, в найближчі 3 роки фахівці сподіваються почати клінічне випробування штучної крові, а через десятиліття вона може використовуватися в лікарнях.

«У найближчі півтора року ми плануємо отримати червоні кров'яні тільця необхідної якості, а потім перейти до її випробувань», - заявив Тернер. Така кров, як сказав професор, має ще одну важливу якість – вона позбавлена ризику бути інфікованою вірусом імунодефіциту людини, гепатиту і інших захворювань».

В той же час, як констатує вчений з англійського університету Ессекса Крістофер Купер, «мова не йде про заміну всієї цієї крові штучною – це нереально». «Однак вона може стати важливою підмогою медикам, особливо при гострій нестачі цієї крові», - підкреслює Купер.

ICTV



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua