"Буча. Лайф: Водолікування Вітольда Камінського повертається на батьківщину"

6 серпня 2021

Випробуваний кількома поколіннями комплексний метод гідротерапії широко відомий у світі, але майже забутий на батьківщині його автора – Вітольда Болеславовича Камінського. І ось тепер історична справедливість відновлюється, зокрема, завдяки бучанському сайту Буча. Лайф.

На  інформаційній платформі Буча. Лайф про історію життя та діяльності лікаря Вітольда Камінського розповіла місцева дослідниця-краєзнавець Олена Плаксіна.

Лікар Камінський отримав європейську освіту, поставив на професійну основу та розвинув знаменитий метод свого учителя Себастьяна Кнейппа. В основу лікувальної методики Вітольд Камінський поклав п’ять принципів, описаних у його книзі «Друг здравія», що вийшла друком 1906-го року: Правильне харчування; Фізична активність; Душевна рівновага; Лікувальна сила води; Сила природи: сонця, повітря, рослин. Це стало не просто медичним напрямком у фізіатрії, а цілою філософією здорового способу життя.

Популярний гідропат мав практику у Києві та Бучі, рятував людей у складні роки революції, громадянської війни, розрухи та голоду. Він та його дружина поховані в Бучі. У місті також зберігся будинок, де жив і працював знаменитий лікар.

На публікації сайту Буча. Лайф відгукнулися нащадки роду Камінських, яких доля розкидала як по Україні, так у далекому зарубіжжі – Польщі та США. Вони надіслали авторові досліджень цінні спогади і сімейні реліквії. Усі матеріали авторська група у складі Тетяни Пельчарської, Анни Самборської, Лариси Георгінової та Олени Плаксіної зібрала у нову книгу про гідропата Вітольда Камінського та його вчення. Цими днями вона виходить друком у видавництві «Міленіум».

22 серпня в Бучі на базі Українського гуманітарного інституту відбудеться міжнародний семінар «Водолікування в системі природних засобів оздоровлення» та презентація книги про життя та діяльність лікаря Камінського «Вітольд Камінський: той, хто залишив море й обрав кохання»

Проєкт оздоровчого центру на основі методів оздоровлення Вітольда Камінського нинішнього року подавався на розгляд Громадського бюджету Бучанської громади.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua