"Буде гречка і пшениця, і усякая пашниця"

Владислав КИРЕЙ
20 квiтня 2012

УРОЖАЙ-2012. До Великодніх свят аграрії Черкащини впоралися з посівом ранніх ярих зернових культур. А до 9 травня планують завершити посівну. Про це розповів заступник голови облдержадміністрації Олексій Головко.

Власне, весь комплекс польових робіт трудівники села виконали за якихось два тижні. Такий високий темп аграрникам вдалося витримати завдяки хорошій підготовці до посівної кампанії. Господарства області, як підкреслив Олексій Іванович, не відчували дефіциту фінансових та матеріально-технічних ресурсів, зокрема запаслися насінням високих репродукцій, міндобривами, засобами захисту рослин та пально-мастильними матеріалами. Це дало змогу своєчасно підживити озимі культури на понад 283 тис. гектарів, або 119% до запланованих площ, добре підготувати грунт під посів ярих на близько 500 тис. га.

До 9 травня черкащани планують завершити посівну. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Клин ярих зернових нині становить близько 115 тис. га. Найбільшу його частину займають посіви ячменю, є й пшениця та овес. Завершується сівба зернобобових культур та однорічних трав.

Повним ходом іде сівба технічних культур — соняшнику, цукрових буряків, ріпаку та інших. На відміну від минулого року, нинішньої весни планується посіяти кукурудзи на зерно на 35 тис. га більше, а площі під соняшником скорочені до агротехнічних норм. Також належну увагу буде приділено й круп’яним культурам, зокрема гречці.

Є всі підстави сподіватися, що область нинішнього року буде і з картоплею — під цю культуру виділено найкращі площі, застосовують сучасні методи агротехніки. За висновком фахівців, стан посівів озимини можна оцінити як добрий на 28% площ, задовільний — на 54, а слабкі й зріджені — на 18%. Поки що не йдеться про потребу їх пересіву.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua