"«Будівельну амністію» подовжать"

Вадим ПРОЦИШИН
20 вересня 2012

ЖИТЛО. Важливою соціальною складовою реалізації містобудівного законодавства стала «будівельна амністія», тобто введення в експлуатацію житлових та громадських об’єктів 1-2 категорії складності, що були побудовані самовільно. На цьому наголосив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександр Рибак.

За його словами, нині таким правом скористалися понад 46 тис. сімей, а протягом 8,5 місяців цього року в експлуатацію прийнято понад 29 тис. таких об’єктів. Однак Олександр Рибак зазначив, що, проаналізувавши діючу процедуру, знайшли додаткові механізми для спрощення дозвільної системи. Так, для житлових будинків 1-2 категорії площею, меншою ніж 300 кв. м, з 23 липня цього року знято необхідність проведення додаткового технічного огляду (крім зазначеного у техпаспорті БТІ).

Також прийнято рішення оформлювати права власності на будинки 1-2 категорії, збудовані до 5 серпня 1992 року, виключно на основі паспорта Бюро технічної інвентаризації без введення їх в експлуатацію будівельними інспекціями.

За словами Олександра Рибака, враховуючи те, що «амністія» діє до кінця цього року і не всі громадяни встигнуть скористатися останніми спрощеннями, запропоновано подовжити її строк та розширити часові рамки для збудованих об’єктів. Так, під «амністію» мають підпадати об’єкти, збудовані до 12 березня 2011 року. Відповідну пропозицію, за словами посадовця, підтримав уряд. При цьому Олександр Рибак зазначив, що Кабмін доручив місцевій владі активно співпрацювати з Держархбудінспекцією щодо виявлення порушень містобудівного законодавства: «У такій співпраці ми наведемо остаточний порядок у будівельній галузі». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua