"Будівлі мають отримати енергосертифікати"

Ірина ПОЛІЩУК
22 липня 2015

Енергоефективність подекуди називають «п’ятим видом палива». На жаль, Україна й досі надзвичайно енерговитратна, проте вже накреслено конкретні кроки, щоб кардинально змінити ситуацію. Один із них — застосування альтернативних джерел енергетики, покликаних сприяти розв’язанню такої важливої проблеми, як енерговитратність.

«До 2020 року Україна має довести показник споживання альтернативних джерел палива до 10—11%, — зазначив на брифінгу в Кабміні заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Абрамовський. — Прийняті урядом законодавчі ініціативи дають можливість застосовувати відновлювані джерела в повному обсязі».

Посадовець розповів, що робиться для запровадження енергоефективних заходів у ЖКГ. Передовсім ухвалено закон (2010-д), який має врегулювати питання вироблення електричної енергії з альтернативних джерел, зокрема відходів виробництва, твердих побутових і сільськогосподарського виробництва. Це зроблено задля того, щоб використовували не тільки альтернативні джерела, як біогаз, а й спалювали сміття тощо. Встановлено тарифи, що сприятимуть розвитку цього напряму бізнесу.

«Торік прийняли кілька постанов, які стимулюють виробництво теплової енергії з альтернативних джерел (відходи, дерев’яна тріска, тобто будь-що, крім газу), — зазначив Роман Абрамовський. — Проте ця постанова протягом року не діяла. Щоправда, ми ініціювали певні зміни до держбюджету і плануємо прийняти зміни до вищезазначеного документа. Це уможливить його реалізацію. У результаті відкриється величезний ринок з виробництва теплової енергії як для іноземних, так і для вітчизняних інвесторів».

Уже врегульовано питання постачання теплової енергії бюджетним установам та іншим споживачам. Але крім населення, адже воно має економічно необгрунтований тариф і субсидіювання в частині зменшення вартості теплової енергії.

«Ми хочемо урівняти тих, хто постачає енергію за газовим тарифом (теплоцентралі) й «альтернативників», — роз’яснює посадовець. — Таким чином вдасться зменшити субсидіювання. До того ж це питання енергетичної незалежності України. Адже джерела, які використовують в альтернативних виробництвах, відновлювані, тому вони не залежать від імпортної складової: газу, нафти тощо».

Уже ухвалили закон про енергосервісні компанії. Завдяки цьому вдасться розпочати масштабну термомодернізацію. Цей закон дає право компаніям будь-якої форми власності (швидше за все це будуть приватні чи державно-приватні компанії) робити термомодернізацію будь-яких державних чи комунальних установ і отримувати прибуток завдяки зменшенню споживання всіх джерел енергії. Прибуток становитиме не більше 90% економічної ефективності цих заходів. «Це була ініціатива наших західних партнерів, — зазначає заступник міністра. — Сподіваємося, це спонукатиме до відкриття нового ринку».

Ще один важливий закон, який перебуває на розгляді в уряді, стосується так званої енергосертифікації будівель. В Європі навіть в оголошеннях про продаж нерухомості зазначено клас її енергоефективності й приблизну суму експлуатаційних витрат за використані джерела енергії протягом місяця. Це планують зробити в Україні.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua