"Бурштин виявився нерентабельним"

Валерій МЕЛЬНИК
22 сiчня 2016

На Волині суд виніс черговий вирок у справі про незаконне добування напівдорогоцінного каменю: волинянин, якого правоохоронці затримали під час незаконного видобутку бурштину на території Тоболівського лісництва, сплатить 6800 гривень штрафу.

Камінь-каширський районний суд встановив, що торік у жовтні в урочищі Лєжиця він за допомогою саморобного пристрою для відкачування води, виготовленого з двигуна до автомобіля марки Mersedes-Benz, вимивав бурштин-сирець.

Як повідомили у секторі комунікації Головного управління Національної поліції у Волинській області, тоді він встиг зробити у грунті 10 ямок. У дохід держави конфісковано знаряддя, вилучене під час затримання: мотопомпу, три пожежних рукави, акумуляторну батарею, шість обтягнутих сіткою трикутних пристосувань тощо.

Судове засідання взяло до уваги те, що під час досудового розслідування між прокурором та підозрюваним було укладено угоду про визнання винуватості. Відповідно до її умов, чоловік повністю визнав провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. В угоді сторони визначили міру покарання підсудному — штраф 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Найпікантніше у цій справі, що під час затримання у злочинця вилучили лише 0,03 грама бурштину. Та вистачило й цього…

На Волині, попри подібні судові вироки, гострота «бурштинового» протистояння не зменшується, хоч сотні правоохоронців замість виконання притаманних їм функцій нині разом з лісівниками цілодобово змушені охороняти лісові масиви, де є поклади цього каменю. Та високий рівень безробіття і бажання навіть з ризиком заробити «відразу і багато» не зменшують кількості незаконних старателів.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик цілком обгрунтовано вважає, що ситуацію могли б пом’якшити: ухвалення закону «Про бурштин», створення комунального підприємства, що перероблятиме його, і започаткування в регіоні легального старательського промислу.

Та попри величезні економічні збитки, яких завдає бюджету утримування в польових умовах на родовищі закам’янілої соснової смоли працівників поліції та Національної гвардії, звернення обласної ради, законодавці не квапляться ухвалювати відповідний закон. Про причини цього можна лише здогадуватися. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua