"Бути — то королевою, ходити — то ферзем"

Оксана ГОЛОВКО
8 березня 2016

Насправді грати в шахи вміє кожна з нас. Адже жінка завжди прораховує на кілька ходів наперед усі життєві ситуації. А перша українка — чемпіонка світу з інтелектуальної гри Людмила Руденко, яка народилася в Лубнах на Полтавщині, навіть за освітою була економістом-плановиком.

У Львові триває поєдинок за звання чемпіонки світу з шахів. Фото з сайту lviv2016.fide.com

Утім, побутує думка, що жінки-шахістки грають гірше за чоловіків. Це підтверджують і офіційні рейтинги ФІДЕ. Брати участь у чоловічих турнірах жінкам не заборонено, і багато хто користується такою можливістю, та скласти серйозну конкуренцію спроможні не всі. Приміром, перша чемпіонка світу з шахів Віра Менчик значно перевершувала конкуренток і частенько грала в чоловічих турнірах. На її рахунку перемоги над відомими майстрами того часу Максом Ейве, Фредеріком Ейтсом, сером Джорджем Томасом, якого, до речі, вчила гри його мати — переможниця першого в історії жіночого шахового турніру. Однак Віра Менчик хоч і ніколи не посідала останніх місць у таких турнірах, на жаль, жодного з них не виграла.

Експерти, які досліджують жіночу тему в шахах, дуже люблять наводити дані психологів з Единбурзького університету, які оцінили інтелектуальний рівень двох із половиною тисяч чоловіків і жінок за допомогою різних тестів з мови, математики та інформатики. У дослідженні для чистоти експерименту брали участь лише брати і сестри: так намагалися унеможливити вплив виховання та освіти. За результатами тестів максимальну і мінімальну кількість балів набрали чоловіки, жіночі результати були близькі до середніх.

Ще одне дослідження проводили науковці Оксфордського університету: для 113 тисяч чоловіків і 7 тисяч жінок-шахістів за даними Німецького шахового союзу статистично було прораховано теоретичні рейтинги (проаналізовано результати понад трьох тисяч турнірів). Виявлені відмінності статистично пояснюють співвідношенням чоловіків і жінок-шахістів (16:1 в цьому дослідженні). Однак стверджують, що за пропорції 1:1 таких великих відмінностей не буде.

На нашу думку, якби дослідження проводили у Львові, результати могли бути ще більш обнадійливими для тих, кого намагаються звинуватити у перевазі емоцій над раціоналізмом. Адже львівська шахова школа визнана у всьому світі. Й відомих гросмейстерів-жінок тут не бракує. Одна з них двадцятитрирічна стриянка Марія Музичук торік несподівано для багатьох здобула титул чемпіонки світу з шахів. А нині захищає своє звання у матчі з ровесницею — лідером світового жіночого рейтингу, яка вже тричі здобувала світову корону, китаянкою Хоу Іфань. Саме їй поступилася званням три роки тому ще одна українка Ганна Ушеніна.

Специфіка розіграшу жіночого титулу полягає в тому, що ФІДЕ чергує турніри за нокаут-системою, з матчами в яких чинна чемпіонка зустрічається з переможницею Гран-прі ФІДЕ.

За регламентом матчу, Марія Музичук та Хоу Іфань з 2 до 18 березня зіграють десять партій із класичним контролем часу. Якщо вони не виявлять переможця, шахістки з’ясують стосунки на тай-брейку. Попри те що Марія Музичук грає вдома, беззаперечною фавориткою зустрічі вважають її суперницю. На перемогу Хоу Іфань букмекери пропонують коефіцієнт 1,2, а на виграш українки — 9.

Можливо, є частина правди у словах відомого чемпіона світу Боббі Фішера, який хизувався, що немає такої жінки, в якої б він не виграв би, навіть давши коня вперед. Та зауважмо, що порівняно з чоловіками жінки всерйоз зайнялися шахами порівняно недавно. Наша сучасниця Юдіт Полгар, стиль гри якої важко назвати жіночим, переконливо довела: жінка може грати так само сильно, як чоловік. Нині це доводять у львівському матчі наша Марія Музичук та її суперниця Хоу Іфань. Жіночі шахи набувають популярності, і хтозна, може, незабаром одна з них побореться за чоловічу шахову корону, а ми побачимо жінку — чемпіона світу? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua