"Був Нероном, став Сенекою"

Дарина ФІАЛКО
9 лютого 2013

ГАСТРОЛІ. Два дні на сцені Національного театру ім. І. Франка театр Армена Джигарханяна, що існує вже 17 років, давав спектакль «Театр часів Нерона і Сенеки» за п’єсою Едварда Радзинського.  Ця вистава повернулася в життя видатного актора через значний часовий відрізок. Колись він грав правителя  Нерона, тепер у 78-річному віці постав в образі мудреця Сенеки.

Після десятирічного творчого антракту актор не побоявся співпраці з молодим режисером Дмитром Ісаїчевим. А. Джигарханян зауважив, що намагається не відчувати вікову різницю у творчому колективі, навіть більше: хоче подобатися молодшим колегам.  «Я ніколи не бачив, як Артем Борисович грав Нерона. Він не стояв на своєму, коли ми репетирували. Коли працювали, намагалися дотримуватися такого принципу: те, що було, минуло, а нині — це нині», — зазначив актор Семен Штейнберг, який грає Нерона.

Семенові Штейнбергу, який грає Нерона, є чого повчитися в Сенеки-Джигарханяна.
Фото з сайту Московського драматичного театру

Перед виступом Армен Джигарханян активно спілкувався з журналістами. Актор, мов ожилий збірник афоризмів, вплітав мудрі вислови у свої роздуми про життя й театр. Зі слів А. Джигарханяна, найкращими його вчителями були й залишаються діти і тварини — «зосередження правди». А ось зразком для нього зажди був Вільям Шекспір. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua