"Бюджет Пенсійного фонду поповнюється вчасно"

Любомира КОВАЛЬ
6 березня 2013

ПОЗИТИВНА ДИНАМІКА. У лютому від сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду надійшло 13,2 мільярда гривень. Про це поінформував директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола Шамбір. Він наголосив, що у минулому місяці, як і у січні цього року, план надходжень до ПФУ був перевиконаний, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

— За оперативними даними, частка ЄСВ, перерахована до Пенсійного фонду, становила 13,2 мільярда гривень. Це 102,5% від плану. Крім того, порівняно з лютим 2012 року, надходження також збільшились на 8,5%. Така стала позитивна динаміка дає змогу прогнозувати, що пенсійні виплати для всіх громадян будуть вчасними й виплачуватимуться в повному обсязі, — сказав Микола Шамбір.

Разом із тим, за його словами, на сьогодні підприємства мають перед Пенсійним фондом заборгованість як зі сплати Єдиного соцвнеску, так і з компенсацій пільгових пенсій. І хоч це не впливає на поточні виплати, проте заморожує кошти, які могли бути додатково використані для осучаснення та підняття пенсій, а отже — для покращення життя літніх людей.

— Сьогодні існує заборгованість перед Пенсійним фондом за сплатою Єдиного соціального внеску у розмірі майже 3 мільярди гривень: 1,6 мільярда  — зі сплати єдиного внеску (починаючи з 2011 року) та 1,3 мільярда — зі сплати страхових внесків, що утворилась ще до 2011 року. Всі ці кошти, за умови сплати їх до ПФУ, стануть суттєвим додатковим ресурсом при осучасненні та підвищенні пенсій, а отже дадуть змогу поступового відходу від практики зрівнялівки, — зауважив посадовець.

На переконання директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики, кошти, які надійдуть від погашення заборгованості перед Пенсійним фондом, слід у першу чергу спрямувати на осучаснення пенсій, призначених до 2008 року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua