"Бюджетні мають стати кревними"

Оксана ГОЛОВКО
23 грудня 2015

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ з метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу і скоротити процедуру погодження з центральними органами влади інвестиційних проектів, що реалізуються коштом Державного фонду регіонального розвитку, з чотирьох місяців до 20 днів. Про це повідомив учора на брифінгу в урядовому прес-центрі віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. За його словами, відповідну ініціативу схвалив у вівторок на своєму засіданні урядовий комітет з питань регіонального розвитку.

«Згідно з чинним законодавством про засади державної регіональної політики, такі зміни до Бюджетного кодексу дадуть змогу практично скоротити кількість погоджень із дев’яти до трьох етапів, а головне — скоротити цю процедуру з чотирьох місяців до 20 днів», — повідомив посадовець журналістам.

Окрім цього, Мінрегіон ініціює зміни до Бюджетного кодексу, щоб уникнути втрат у зв’язку з припиненням фінансування інвестпроектів через завершення бюджетного року. Мета зазначених змін — визначати кошти Державного фонду регіонального розвитку безпосередньо інвестпроектом, після чого їх можна буде використовувати до закінчення реалізації самого інвестпроекту, незалежно від бюджетного року. Адже через довготривалу процедуру узгодження коштів (нині це близько півроку) втрати інвестиційної вартості проектів становлять майже 650 мільйонів гривень. Приміром, нинішнього року через таку бюрократію станом на 22 грудня використано лише близько 60% коштів Державного фонду регіонального розвитку, передбачених на реалізацію інвестиційних проектів у 2015-му.

Загалом у році, що минає, відібрано 877 проектів, на реалізацію яких спрямовано 2,887 мільярда гривень, а освоїти вдалося лише 1,581 мільярда гривень.

Питання освоєння коштів стане ще актуальнішим наступного року, адже проект держбюджету-2016 передбачає надати на проекти ДФРР і фінансування об’єднаних територіальних громад сумарно 5,7 мільярда гривень.

Варто зазначити, що в законопроектах, які пропонує до розгляду урядовий комітет з питань регіонального розвитку, прописано, які саме функції буде закріплено за облдержадміністраціями, а згодом — за виконавчими комітетами.

Бюджетний процес триває. Він має сформувати політику щодо фонду й інвестиційних проектів у майбутньому, переконаний віце-прем’єр.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зауважив, що триває пошук узгодженого рішення щодо закріплення здобутків фінансової децентралізації 2015 року. Всі зацікавлені сторони сподіваються також, що у майбутньому бюджеті знайдуться відповідні важелі і відповідні фінанси, аби принцип субсидіарності — один з основних принципів Європейської хартії місцевого самоврядування не був порушений.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua