"Центр готує на місця гарантії самоврядування"

Катерина МАЦЕГОРА
11 вересня 2015

Не багато й не мало — майже дві години — знадобилося управлінцям на місцях, щоб більш-менш конструктивно знайти точки дотику в питаннях, пов’язаних із децентралізацією владних повноважень. За круглим столом в Адміністрації Президента в бік Петра Порошенка спрямовували стрілами аргументи-застереження, слова похвали та пропозиції-альтернативи. Буковина й Тернопільщина вустами голів обласних державних адміністрацій ділилися позитивним досвідом управлінських змін і навіть погодилися проводити місцеві вибори у деяких районах за ще не чинними, однак корисними для регіонів змінами до Конституції.

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації мовчки вислуховував президентські сподівання щодо об’єктивного і незалежного волевиявлення українців 25 жовтня та запевнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про безпеку, яку гарантують його підлеглі на виборчих дільницях, і про готовність влади до будь-яких сценаріїв розвитку подій.

У залі лунали як політичні, так і об∂рунтовані скрутною реальністю думки посадовців різних рівнів влади. Від Кабінету Міністрів найдовше тримав слово віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він ототожнив ефективність і динаміку продовження реформи на місцях з успішністю ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації повноважень органів виконавчої влади. Крім цього, зміни до Основного Закону насамперед мають вирішити питання утворення виконавчих органів обласних і районних рад, реорганізації місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу, чітко визначити адміністративно-територіальні одиниці — громади, закріпити інші гарантії розвитку місцевого самоврядування. Аналіз чинного законодавства дав йому підстави говорити про потребу передачі повноважень центральних органів виконавчої влади щонайменше із 22 галузей діяльності.

І тут виникає нюанс. Особливо чутлива для територіальних громад передача їм повноважень у галузях освіти, охорони здоров’я, соціальній сфері, у використанні природних ресурсів. З огляду на це влада вже створила робочі групи з підготовки змін до галузевого законодавства в контексті майбутніх конституційних перетворень. Ідеться про розроблення концептуальних засад до проектів законів про місцеве самоврядування, про адміністративно-територіальний устрій, про префектів.

Геннадій Зубко розповів, що на жовтневих місцевих виборах першопрохідцями будуть 159 об’єднаних територіальних громад. Вони обиратимуть лідерів, котрі розвиватимуть території, залучатимуть інвестиції та візьмуть на себе відповідальність за життя громади. До 74 територіальних громад, де призначено перші вибори обласними радами, додатково приєдналося 85 територіальних громад. У них вибори й проводитимуть завдяки ухваленому парламентом закону.

«Утворення такої кількості об’єднаних територіальних громад стало можливим завдяки злагодженим діям Президента, Голови Верховної Ради та уряду, — цитує слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба. — Ці 159 об’єднаних територіальних громад уже повірили владі, повірили в реформу і взяли на себе відповідальність створювати нові можливості для розвитку своїх територій. Вони вже готові забезпечити створення нових робочих місць, доступ і належну якість публічних послуг для громадян. Я переконаний, що ці нові об’єднані територіальні громади стануть реальним прикладом позитивних змін реформування».

Він навіть означив основну мету об’єднань: не лише міські, а передусім сільські, селищні об’єднані громади мають досягти рівня спроможності міст обласного значення.

Уряд, за словами Геннадія Зубка, надає максимальну підтримку об’єднаним територіальним громадам необхідними фінансовими ресурсами та організаційним і методичним супроводом. На часі й ∂рунтовна робота над розробленням проектів типових документів, необхідних для діяльності об’єднаних територіальних громад, моделювання їх бюджетів та кадрового забезпечення. Ці документи мають забезпечити доступність і належну якість публічних послуг для громадян.

«Лише ефективна система місцевого самоврядування на всіх його рівнях із передачею на місця значної частини повноважень та забезпечення достатніми фінансовими ресурсами територіальних громад зможе вивести Україну до європейського рівня в усіх сферах життя», — резюмував урядовець. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua