"Церква підтримує і словом, і справами"

18 вересня 2015

Нині українці як ніколи потребують віри в усіх її позитивних проявах. Фото з Урядового порталу

Із членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зустрівся у Митротрополичому будинку, що в Національному заповіднику «Софія Київська».

Перед початком дискусії з державно-церковних відносин глава уряду подякував присутнім за духовну підтримку українців. Передовсім ідеться про створення капеланської служби. Це військове духовенство потрібно поширити на Національну гвардію, інші військові підрозділи для того, щоб наші вояки мали змогу прийти до Бога, помолитися, сповідатися.

Говорив Прем’єр і про законодавче оформлення тюремного капеланства, про надання права релігійним організаціям створювати загальноосвітні навчальні заклади, про визнання державою дипломів духовних навчальних закладів, які можуть пройти ліцензування в освітній діяльності й акредитацію відповідної освітньої програми. Наприклад, курси духовно-морального спрямування в українській школі проходитимуть у 5—6 класах.

Глава уряду говорив і про економічний аспект. Для релігійних організацій встановлено спеціальні тарифи на енергетичні ресурси, а їхні будівлі вилучено з переліку об’єктів, з яких стягують податок на нерухомість.

Члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій підтримали курс уряду на послідовне розв’язання проблем державно-церковних відносин. Церковні ієрархи та релігійні лідери наголошували, що вони не лише молитвою та словом, але й справами зміцнюють обороноздатність країни. Серед конкретних їхніх побажань: гармонізація державно-церковних відносин, піднесення суспільної моралі, розвиток економічного життя, поліпшення взаємовідносин між громадянами України різних культурних і етнічних традицій.

«Окрім молитви, підтримки, люди потребують віри. Наша нація вступила у складну боротьбу, і в цій боротьбі ми маємо тільки одну можливість і один шанс — виграти», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він пояснив присутнім, що держава тепер не дотуватиме олігархів, які заробляли мільярди на газовому бізнесі. А тим, хто потребує реальної допомоги, надаватиме субсидії. Їх уже оформили майже 2,8 мільйона домогосподарств — це близько 9 мільйонів громадян. Уряд очікує, що ще 2 мільйони сімей оформлять такі пільги.

Окремо йшлося про відповідальність політичних сил. «Якщо хтось не впорався із завданнями, політична сила має відкликати чи замінювати народних депутатів. А далі виборець оцінить на виборах, як яка сила попрацювала», — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк резюмував, що в парламенті нині бракує компромісу, а «гасел за Європейський Союз, справедливість та чесність у деяких парламентаріїв вистачило на дев’ять місяців». Він погодився з тим, що в країні слід реформувати і державну службу. Для цього уряд започаткував системи тренінгів для держслужбовців та звернувся до ЄС з проханням підтримати рішення збільшити виплати для фахівців державної служби.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua