"Час гармонізувати антидопінгове законодавство"

Оксана ГОЛОВКО
24 листопада 2015

Заява Всесвітнього антидопінгового агентства  про Україну не означає дискваліфікації українських спортсменів, кажуть у Міністерстві молоді та спорту. Як відомо, раніше нашу країну назвали однією з шести, чиє антидопінгове агентство не відповідає кодексу ВАДА. Заява ВАДА прозвучала на тлі тимчасової дискваліфікації російських атлетів через звинувачення у систематичних порушеннях. Крім України та Росії, у переліку порушників кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства  опинилися Андорра, Аргентина, Болівія та Ізраїль.

Ці країни не змогли надати вичерпну інформацію на запит ВАДА.  Крім того, Україна, Болівія та Аргентина, як кажуть у агентстві, використовували неакредитовані лабораторії, що суперечить кодексу, повідомляє Бі-Бі-Сі.

«Звертаємо увагу спортивної спільноти та ЗМІ, що в жодному разі не йдеться про дискваліфікацію чи будь-які інші санкції стосовно нашої держави. Йдеться про тривалий робочий та природний процес приведення антидопінгової діяльності в Україні до стандартів та норм ВАДА», —  сказано в заяві міністерства.

Там додають, що поки що українських спортсменів на допінг тестують лише у сертифікованих ВАДА-лабораторіях в Австрії, Німеччині, Швейцарії та Польщі.

У міністерстві кажуть, що вартість створення антидопінгової лабораторії, яка б відповідала вимогам Всесвітнього антидопінгового агентства, становить від 2 до 5 мільйонів євро. І  сподіваються, що уряд надасть ці гроші.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua