"Час вивчати міграцію переселенців"

Олена ОСОБОВА
26 грудня 2015

На території Луганщини вже зареєструвалися 244 тисячі 385 внутрішньо переміщених осіб. Серед них і земляки, й жителі Донеччини. Але точного аналізу складу нових членів громад на території, підконтрольній Україні, немає.

«До нас звертаються міжнародні організації, які готові надати внутрішньо переміщеним особам допомогу. Але для цього потрібні всебічно проаналізовані дані про склад переселенців. Необхідно формувати бюджет на наступний рік. Тож, аби визначитися, скільки треба коштів, щоб підтримати таких людей у містах і районах у питаннях соціальних гарантій та їхньої адаптації, слід чітко знати, з якої території, куди, скільки чоловік виїхали й куди прибули. На жаль, програмне забезпечення, за яким реєструємо цих людей, зробити цього не здатне. По суті, створюємо лише так званий реєстр. Тому й звернулися до Міністерства соціальної політики. Потрібно вдосконалити програму, обробити електронні справи переселенців, щоб база була єдиною по всій країні. Тоді нам буде простіше бачити своїх земляків і на території інших областей», — розповіла на брифінгу в обласній військово-цивільній адміністрації начальник департаменту соціального захисту Елеонора Поліщук.

Серед першочергових проблем, які потребують розв’язання на рівні центральних властей, Елеонора Поліщук називає й недосконалість законодавчої бази в частині реєстрації внутрішньо переміщених осіб. Потребує вирішення й питання реєстрації дітей, які прибули не з батьками, а з іншими родичами. За нинішнім законодавством ці родичі до досягнення дитиною 18 років не є повноправними представниками маленьких українців. Тож хлопчики й дівчатка, які прибули на контрольовану українською владою територію без супроводу батьків або опікунів, не можуть зареєструватися як внутрішньо переміщені особи й отримувати від держави допомогу.

За словами начальника департаменту соціального захисту, з жовтня 2014 року допомогу в оплаті житла в області призначили 42 562 сім’ям. Загальна сума виплат за цей період становила 235,6 мільйона гривень. Натомість 2,5 тисячі громадян виплати припинені через те, що працівники міграційної служби не виявили їх за місцем реєстрації. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua