"Частину давньоєгипетської Книги мертвих вчені знайшли в Австралії"

23 квiтня 2012

ЗНАХІДКА. У музеї Квінсленда в Австралії були виявлені фрагменти Книги мертвих – ритуального похоронного папірусу одного з найвідоміших староєгипетських архітекторів – Аменхотепа, сина Хапу, передає ТСН з посиланням на The Weekend Australian.

Належність знайдених частин свитка була випадково встановлена єгиптологом Джоном Тейлором.

Документи, на які звернув увагу єгиптолог, були експоновані для супроводу виїзної виставки мумій Британського музею.

До цього вони зберігалися в запасниках музею. Тейлор, який приїхав як співробітник Британського Музею супроводжувати виставку, виявив, що документи є частиною Книги мертвих одного з найвідоміших староєгипетських архітекторів.

Розрізнені частини книги Аменхотепа зберігаються в різних музеях по всьому світу – в Бостонському музеї образотворчих мистецтв, в Метрополітен-музеї в Нью-Йорку і в Британському музеї.

Про існування цих фрагментів в колекції музею Квінсленда досі не було нічого відомо.

Фрагменти були подаровані музею приватною особою в 1913 році і є частиною сувою завдовжки близько 20 метрів одного з найбільш довгих, як вважають вчені.

Зазначимо, магічні заклинання, написані на папірусі, використовувалися служителями храму на замовлення родичів померлих, щоб їм легко було переходити у потойбіччя.

Вчені планують оцифрувати нововиявлені частини папірусу, яких власне і не вистачало, щоб зібрати книгу повністю, і знайти їх місце у сувої. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua