"Чекали Вікторію, а прийшла Каліфорнія"

Наталія ДОЛИНА
12 березня 2013

ОБЕРЕЖНО

За словами фахівців, епідемію грипу можна очікувати навіть у квітні

Перед початком епідеміологічного сезону в Україні фахівці прогнозували циркуляцію вірусів грипу A(H3N2), нового штаму A (H3N2/Вікторія) і нового штаму вірусу грипу B (Вісконсин). Але, попри очікування епідеміологів, переважав пандемічний грип А (H1N1/Каліфорнія), з яким українці зустрілися ще 2009 року.

— Щотижня ми збираємо контрольні зразки. Два тижні тому в 65% випадків підтвердився грип. Тиждень тому —  в 45%. Найпоширенішим видом грипу є пандемічний. У Києві від нього цього року загинули дві людини віком 77 і 41 рік. Також загинула трирічна дівчинка у Львівській області. І є один непідтверджений випадок, коли від пандемічного грипу загинула дитина з вірусом імунодефіциту, — розповіла завідувачка відділу Інституту епідеміології й інфекційних захворювань НАМН України Алла Мироненко. — Згідно зі статистикою по 10 контрольних містах, за цей епідеміологічний сезон до лікарів звернулося 62,5 тисячі українців. Найчастіше хворіють маленькі діти віком від 1 до 4 років, трохи менше —  п’яти- і дев’ятирічні. Дорослі найрідше звертаються по медичну допомогу.

Нині показники захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в десяти контрольних містах нижчі за епідемпороги, однак Львів, Сімферополь та Київ до них наближаються. Приріст захворюваності на грип та ГРВІ серед населення різних вікових груп нині фіксується також у Донецьку, Одесі та Харкові. Він становить приблизно 20% і є досить великим порівняно з попередніми тижнями. За словами фахівця, такий показник свідчить, що епідеміологічний процес іде, хоча він і не доходить до «порога» з огляду на різні причини. Однією з них Алла Мироненко вважає те, що не всі хворі звертаються по медичну допомогу.

— Те приховане безробіття, яке в нас є, позначається й на захворюваності: до лікарів звертаються, коли хворіють маленькі діти, коли важкий перебіг або людині потрібен лікарняний.

Не вичерпав своїх епідемічних можливостей і грип типу В, який може спричинити епідемію, коли її вже ніхто не очікує.

— Подібна ситуація була в 90-ті роки минулого століття, коли один із вірусів грипу протягом осіннього-зимового періоду не проявив себе достатньою мірою, спричинивши епідемію у квітні. І гарантії, що так не станеться в цьому році, ніхто не дає. Я це припускаю, адже вірус із нереалізованим епідемічним потенціалом у країні є, — зазначила Алла Мироненко.

Тож хоч зима уже й позаду, як мовиться, поберегтися не завадить.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua