"Черемша корисна, але і отруйна рослина"

28 березня 2016

На ринках активно торгують першою зеленню – черемшею. Ця рослина з присмаком часнику о цій порі – справжня знахідка, адже збагачує організм корисними речовинами, пише газета «Експрес». Черемшу збирають ранньою весною. По-іншому вона ще називається «цибуля ведмежа».

– То що в ній такого цінного?

Цінна вона тим, що має в собі багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, дуже необхідний саме зараз, навесні, коли імунітет дещо виснажився – каже травниця Тамара Бардиш.

– З лікувальною метою збирають її листочки і цибулинки. Черемшу можна сушити, маринувати, засолювати на зиму. Вона стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишківника, згубно діє на гостриків, розширяє кровоносні судини, знижує кров'яний тиск і сповільнює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах. Добре її вживати, й коли нема апетиту, а також при порушенні травлення, катарі шлунку і кишківника, особливо інфекційного походження (наприклад, при проносах). Добре вживати черемшу й тим, у кого атеросклероз. Крім того, ця рослина є профілактичним засобом лікування цинги, грипу, дизентерії і тифу. Як кровоочисний засіб її вживають, при форункулах, висипах на шкірі. Також її зовнішньо застосовують як протисвербіжний засіб. Самі цибулинки ідуть для лікування гнійних ран. Навіть для росту волосся втирають цибульки черемші.

– Кажуть, що багато черемші їсти не можна. Це правда?

Так, у салаті можна з'їдати 5 - 10 грамів цього листя на день, не більше. Тобто це 3 - 4 ложки салату.

– А чому так мало?

– Бо черемша – отруйна рослина. Ця трава дуже жовчогінна, відповідно, на голодний шлунок її не можна їсти, бо подразнює печінку, підшлункову. У кого ці органи хворі – про черемшу забудьте. А також тому, хто має закрепи, салат з неї не рекомендується, бо черемша й так в'яжуча.

– Як приготувати відвар з черемші?

– При багатьох хворобах відвари з черемші застосовують як вітамінний чай. Одну чайну ложку подрібненої черемші настояти годину в двох склянках холодної кип'яченої води і пити по півсклянки тричі на день до їди. Є ще один рецепт: десять потовчених цибулин змішують з 0,5 літра кислого молока і вживають по одній столовій ложці тричі на день після їди (це для покращення травлення). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua