"Чи може нежонатий чоловік усиновити дитину?"

Валентина КОКІНА
2 листопада 2012

ПРЯМА ЛІНІЯ «УК»

У редакційному анонсі темою прямої телефонної лінії з начальником управління організації усиновлення департаменту сім’ї та дітей Міністерства соціальної політики  Ольгою ОЛІФЕР було «Усиновлення дітей. За яких умов українці й іноземні громадяни мають право взяти дитину в сім’ю? Що таке перебування дитини під опікою? Інтернат чи дитячий будинок сімейного типу?» Однак у багатьох наших читачів виникало безліч особистих запитань, на які вони  отримували кваліфіковану відповідь від  фахівця. Приміром, одне із них звучало так:

Микола, Вінницька обл.:

— Якщо вітчизняне законодавство  дозволяє нежонатому чоловікові всиновити  дитину, то хотів би знати:  що для цього потрібно?

Ольга ОЛІФЕР:

— Заборони в усиновленні українськими чоловіками дітей нема, а ось іноземці-одинаки такого права не мають. У нас в Україні є вже чоловіки, які всиновили хлопчиків. Пригадалися недавні  приклади. Приміром, такий випадок був зареєстрований у Києві, другий — в одній з областей. В обох чоловіків є матері, які проживають з усиновителями, тобто у хлопчиків з’явилися названі бабусі, які їх виховують. За віком один усиновлений дошколярик, другий — школяр. Додам, що, згідно з чинним законодавством,  усиновителі не повинні бути молодші 21 року.

 (Докладнішу відповідь на це та інші запитання читайте в одному з наступних номерів «УК»). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua