"Чи може Україна обійтися без споживання російського газу?"

11 жовтня 2011

ГАЗОВА ЗАЛЕЖНІСТЬ. Україна може обійтися без споживання російського газу у разі реалізації програми енергозбереження та розробки власних родовищ вже через 3-5 років, вважає глава парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

«Нам не потрібен газ російський взагалі! 3-5 років серйозної роботи з власними ресурсами, курс на енергозбереження - і нам російський газ не потрібен взагалі. Держава Україна має максимально ефективно використовувати свої наявні енергетичні ресурси, а на їх надлишках, якщо врахувати всі: гідроенергетику, атомну енергетику, поновлювані джерела, які не розвиваються, вугілля, якого у нас є на 400 років, власний газ, сланцевий газ, якого вистачить на 150 років, ефективно трубу використовувати - на ній теж треба заробляти. Це все плюс енергозбереження - тоді російський газ не потрібен», - сказав Гриценко.

На його думку, ні Харківські угоди, ні газові контракти 2009-го не відповідають інтересам України і їх необхідно переглянути.

Гриценко навів також як приклад відстоювання національних інтересів Туреччини, де державна трубопровідна компанія Botas вирішила не продовжувати з «Газпромом» угоду про постачання російського природного газу по західному маршруту (через Україну, Румунію і Болгарію) через те, що в Москві відмовилися знижувати ціну на паливо.

Як повідомлялося, президент Російського газового товариства, віце-спікер Держдуми РФ Валерій Язєв заявив, що Україні буде змушена виконувати чинний контракт без зниження вартості газу.

ТСН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua