" Чи омине торнадо Конгрес?"

Оксана ГОЛОВКО
28 грудня 2012

ЛИХО ДО ПАРИ

У США борються з природними катаклізмами   й намагаються запобігти фіскальним

Потужний зимовий шторм, який спричинив торнадо на півдні США, також викликав сильні снігопади в деяких районах. На сході країни проблеми з транспортним сполученням, є й людські жертви. Місцева влада  закликала утриматися від різдвяно-новорічних подорожей.

У штатах Міссісіпі та Алабама запровадили надзвичайний стан після того, як шторм пошкодив лінії електропередач. Понад 200 тисяч людей на тривалий час залишилися без світла. Через сніг та зледеніння скасовано сотні рейсів. Шторм знову випробовує на міцність штати  Нью-Йорк та Мейн.

Тим часом чимало американців з острахом очікують на 1 січня не через негоду, а побоюючись фіскального обвалу.  Президент США Барак Обама навіть скоротив свою різдвяну відпустку на Гаваях і повернувся  до Вашингтона,  щоб домовлятися з парламентаріями про економічне майбутнє. 

Однак республіканці та демократи ще й досі не змогли дійти згоди щодо межі державного боргу. А мінфін США змушений  вдаватися до надзвичайних заходів, щоб відкласти досягнення ліміту позичання, який може статися 31 грудня.

Новий рік прийде й на ушкоджене штормом узбережжя. Фото з сайту images.yahoo.com

«Мінфін починає вживати надзвичайних заходів, щоб країна могла обслуговувати свої зобов’язання і фінансувати роботу уряду до того, коли конгрес підніме межу держборгу», — написав  парламентаріям міністр фінансів США Тімоті Гайтнер. За його словами, це дасть змогу відтермінувати можливий дефолт бодай на кілька тижнів.

Межа держборгу в США нині становить 16,394 трильйона доларів, востаннє її підвищували наприкінці січня цього року. І відповідно до ухваленого  у 2011 році закону про підвищення «стелі» держборгу, якщо домовленості за планом скорочення витрат не буде досягнуто, то в наступному році країну очікує секвестрування бюджету на 1,2 трильйона доларів, порівну розподілене між військовою і цивільною сферами. Брак політичного компромісу може вилитися в падіння ВВП та зростання безробіття відразу до 10%.

Обидві сторони — і демократи, і республіканці — далекі від досягнення згоди щодо збільшення податків та скорочення витрат, але аналітики кажуть, що можливе досягнення короткострокової домовленості про відкладення скорочень до весни. Так, у  середу спікер палати представників Джон Бонер закликав сенат напрацювати законодавство, яке дасть змогу уникнути фіскального обвалу й передати його на розгляд палаті представників. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua